Amerikansk rapport gennemhuller russisk søforklaring

USA er sikker på, at Assads regime udførte sidste uges kemiske angreb. Og at det blev planlagt i slutningen af marts. Det fastslår en afklassificeret rapport på fire sider fra USAs Nationale Sikkerhedsråd

Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov og USAs udenrigsminister Rex Tillerson forud for dagens møde i Moskva. April 12, 2017. REUTERS/Maxim Shemetov Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV

MELLEMØSTEN: Mens USAs udenrigsminister Rex Tillerson er i Moskva for at møde udenrigsminister Sergej Lavrov og præsident Vladimir Putin, kritiseres Rusland i stærke vendinger i en afklassificeret amerikansk efterretningsrapport.

Rapportens konklusion er klar og tydelig. Præsident Bashar al-Assads regime står bag det kemiske angreb i Khan Shaykhun, og det har Rusland travlt med at dække over. Rapporten piller Ruslands udlægning af det kemiske angreb fra hinanden ord for ord, og bruger formuleringer, der er mindst lige så tydelige som konklusionen.

»Det syriske regime og Rusland har forsøgt at forvirre det internationale samfund,« står der i rapporten.

Der står også, at »Ruslands påstande passer ind i mønstret, hvor skylden afledes fra regimet i et forsøg på at underminere dets opponenter«.

Og, hvis det ikke var nok skriver USAs Nationale Sikkerhedsråd, at »Moskva spinner adskillige modsigende redegørelser for at skabe forvirring og for at så tvivl i det internationale samfund«
Sikkerhedsrådets fire sider lange rapport afspejler de spændinger, der er opstået mellem USA og Rusland efter det kemiske angreb og den efterfølgende amerikanske straffeaktion i Syrien. Og den blev offentliggjort tirsdag, da Rex Tillerson landede i Moskva og efter G7 landene var nået til enighed om, at Rusland bør presses til at droppe sin støtte til Assads regime.

Rapportens afsluttende bemærkninger er en direkte henvisning til Rusland:

»Dette er et kritisk tidspunkt, vi står fast på, at kneb og falske kendsgerninger ikke har nogen vægt, og at undskyldninger fra dem, der dækker over deres allierede, gør verden til et farligere sted,« står der.

Rapporten gennemgår en række af de detaljer fra angrebet, der allerede efterfølgende er blevet debatteret. At det var det syriske regimes fly, der bombede Khan Shaykhun, og at USA har beviser for dette.
Ifølge den amerikanske rapport lettede et SU-22 jagerfly fra al-Shayrat flybasen omkring 20 minutter inden angrebet i Khan Shaykhun. Samme fly vendte tilbage til basen efter angrebet.

Rapporten afviser også Ruslands påstand om, at det kemiske udslip skete, da regimets fly angiveligt bombede oprørernes kemiske våbendepot.

Ifølge rapporten er der flere huller i den russiske forklaring. For det første afviser USA, at den syriske opposition er i besiddelse af sarin. For det andet viser satellitbilleder som USA er i besiddelse af, at angrebet i Khan Shaykhun ikke var rettet mod nogen lagerbygning, men en asfalteret vej. Og for det tredje fastslår rapporten, at det angreb, der ifølge Rusland fandt sted mellem 11.30 og 12.30 lokal tid, er flere timer senere end det kemiske angreb.

En af de detaljer, der ikke har været offentliggjort hidtil er rapportens udsagn om en gruppe personer med tidligere tilknytning til Syriens kemiske våbenprogram. Ifølge rapporten besøgte denne gruppe af personer al-Shayrat flybasen i slutningen af marts 2017, og var igen til stede på basen den 4. april, hvor angrebet fandt sted.
Rapporten konkluderer, at denne gruppes besøg på basen i marts var et led i forberedelserne på det kemiske angreb.

Uden at sige det direkte antyder rapporten med denne oplysning, at både Iran og Rusland havde forhåndskendskab til det kemiske angreb. En anklage, som USAs FN ambassadør Nikki Haley gentager i et interview til CNN.

»Jeg tror de kendte til angrebet,« siger hun om Ruslands rolle til CNN.

Tidligere i denne uge citerede nyhedsbureauet AP en anonym amerikansk sikkerhedskilde for at sige, at Rusland kendte til angrebet på forhånd.