Amerikansk politimand sigtet for drab på ubevæbnet sort mand

USA kan blive ramt af nye raceuroligheder efter dræbende skud i ryggen.

Et vidne dokumenterede med en videooptagelse, hvad der skete, da betjenten Michael Thomas Slager lørdag skød og dræbte den 50-årige Walter Scott i byen North Charlston. Han var blevet stoppet af politiet, fordi en pære i en baglygte på hans bil ikke virkede. Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Det er desværre ikke en nyhed, at politiet skyder en sort, ubevæbnet mand i USA. Det er til gengæld en nyhed, at politimanden, som skød og i det her tilfælde dræbte personen, er blevet anholdt. Det faktum har overrasket amerikanerne.

Hvis ikke det havde været for en videofilm optaget på en mobiltelefon, så var politimanden fra South Carolina formentlig aldrig blevet anholdt. Men det, der foregår på videoen, er så hårrejsende, at det har fået både hvide og sorte amerikanere til at stille spørgsmålet, hvad det er, der sker med politiet i USA. For ganske vist har der været rigeligt med eksempler på, at politiet skyder først og spørger bagefter – især hvis de konfronterer sorte.

Den kun 18-årige Michael Brown, som blev dræbt af politiet i Ferguson sidste år, er ét af eksemplerne på, at politiet skyder, også selv om personen, de vil anholde, ikke er bevæbnet. En kun 12-årig dreng fra Ohio blev dræbt af en politibetjent på en legeplads, mens han legede med en attrappistol. Og der er mange lignende tilfælde, som ikke har ramt medierne i så høj grad, som de her sager. Derimod er det yderst sjældent, at en politimand stilles til ansvar for nedskydningerne.

Men det sker i det her tilfælde. Politibetjenten Michael Thomas Slager er nemlig anholdt og sigtet for drabet på den 50-årige Walter Scott lørdag morgen klokken lidt over ni i en park i byen North Charleston i staten South Carolina.

Otte skud i ryggen

Videoen viser, at Scott løber fra politimanden, som affyrer otte skud ind i ryggen på Scott, der falder om. Efterfølgende ser man den døende eller måske allerede døde Scott liggende i håndjern i parken, uden at nogen forsøger at yde førstehjælp.

Han havde ingen pistol på sig, men Michael Thomas Slager hævdede, at Walter Scott forinden var stukket af med ordensmagtens »el-pistol«, der normalt uskadeliggør personer med elektrisk stød via et »skud« affyret på nært hold. Om det er rigtigt, er der ingen, der ved, men politimanden trak sin rigtige pistol og skød den 50-årige i ryggen. Alt dette på grund af, at en pære i mandens baglygte på bilen var gået ud.

»Hvis ikke der havde eksisteret den her video, så ville politimanden være gået fri. Vi kan være glade for, at vi nu kan se, hvad der faktisk er sket,« sagde Scotts bror til de amerikanske medier. Og politiet og borgmesteren i byen var heller ikke sene til at reagere. Beskeden lød, at sagen er af en sådan art, at politimanden bliver tiltalt for mord.

For godt en måned siden udkom den hidtil mest hårrejsende rapport om politiets syn på sorte i byen i Ferguson, hvor Michael Brown blev dræbt af en betjent sidste år. Interne notater viste, at det overvejende hvide politi i byen var præget af dyb racisme i forholdet til indbyggerne, og at de havde den største foragt for dem. Andre rapporter har vist noget lignende, hvilket har fået sagerne til at ende i Det Hvide Hus, hvor præsident Barack Obama har været ude at tage dyb afstand fra dem og opfordre delstaterne og de enkelte byer til at tage affære.

»Noget er råddent i USAs politistyrke, og spørgsmålet er, hvor mange tilfælde, vi skal se, før der for alvor bliver gjort noget ved det,« siger Caroline Ebert fra en borgerretsorganisation i South Carolina til TV-stationen NBC News.