Amerikansk militær har afsendt miltbrand ved en fejl

Det amerikanske militær er kommet til at sende aktiv miltbrand til ni private laboratorier. Fire civile er blevet bedt om at tage forebyggende medicin for at forhindre smitte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Ni prøver med den farlige miltbrandspore er ved en fejl blevet sendt fra en amerikansk militærbase til private laboratorier i ni amerikanske delstater. Yderligere en prøve med aktiv miltbrand er sendt til en amerikansk militærbase i Sydkorea.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Pentagon formoder ikke, at nogen er blevet smittet med miltbrand ligesom de farlige forsendelser ikke er til risiko for offentligheden. Alligevel er fire amerikanske civilpersoner blevet sat på en forebyggende medicinkur bestående af miltbrand-vaccine og antibiotika. Dette sker ud fra et forsigtighedsprincip, og de fire civile er i »minimal risiko«, oplyser sundhedsmyndighederne.

Ud over de ti identificerede prøver, skal der angiveligt også være afsendt aktiv miltbrand til flere andre private, føderale og akademiske institutioner i USA, siger en embedsmand ifølge Reuters.

Det var meningen, at prøverne, der er blevet sendt fra marts 2014 til april 2015, skulle være inaktive.

Når miltbrand bliver luftbåren, er det en yderst dødelig sygdom, som spredes via bakteriesporer. Det har været anvendt som led i biovåbenprogrammer i USA og andre steder.

I 2001 blev fem personer dræbt ved et koordineret miltbrand-angreb rettet mod flere amerikanske medier og demokratiske senatorer, der modtog breve med miltbrand. 17 andre blev inficeret med miltbrand, og det er aldrig blevet fastslået med sikkerhed, hvem der stod bag angrebene.