Amerikansk magasin trækker omdiskuteret voldtægtshistorie tilbage

Det anerkendte amerikanske magasin Rolling Stone har officielt trukket en kontroversiel historie om gruppevoldtægter på universiteter tilbage efter heftig kritik.

Foto: Jay Paul. Magasinet Rolling Stone trækker historie om voldtægt begået af Phi Kappa Psi-medlemmer. Her et billede af deres fraternityhus tilknyttet University of Virginia.
Læs mere
Fold sammen

Politiet har ikke fundet beviser, der understøtter anklagerne, og en journalistisk redegørelse har fundet flere graverende fejl i arbejdsmetoden.

Det anerkendte amerikanske magasin Rolling Stone har nu officielt trukket en artikel tilbage, der i november beskrev, hvordan en kvinde ved navn Jackie i 2012 blev gruppevoldtaget til en fest i et såkaldt broderskab på University of Virginia.

En historie, der beskrev en tendens - at universiteternes broderskabsklubber skaber flere og flere problemer med vold, seksuelle overgreb, druk og ulykker.

Rolling Stone-artiklen førte til demonstrationer, politiefterforskning og suspension af broderskaber eller de facto forbud.

Men den var ikke sand.

En politiundersøgelse har ifølge BBC ikke fundet noget grundlag for beskyldningerne fra Jackie, der kun er stået frem med sit fornavn.

Og en rapport fra Columbia School of Journalism konkluderer, at artiklen er en »journalistisk fiasko«, og at den manglede basal fakta-tjek, og at fejlene var gået uanfægtet igennem Rolling Stones redigering.

En del af kritikken fra Columbia School of Journalism lyder yderligere på, at de mange fejl i artiklen vil afholde andre kvinder fra at stå frem med deres historier, da den har skabt et billede af, at mange kvinder kommer med usande beskyldninger.

Rolling Stones redaktør Will Dana kalder ifølge BBC rapporten for »smertefuld læsning« og siger, at man vil gøre alt for at se magasinets arbejdsmetoder igennem i sømmene.