Amerikansk krydstogtskib har lagt til kaj i Havana

For første gang i over et halvt århundrede er et amerikansk krydstogtskib ankommet til Cubas hovedstad.

Mange cubanere var mandag mødt frem ved havnen i Havana for at byde det amerikanske krydstogtskib "Adonia" velkommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERNESTO MASTRASCUSA

Med cubanske og amerikanske flag i hænderne var mange cubanere mandag mødt frem ved havnen i Havana for at byde det amerikanske krydstogtskib "Adonia" velkommen.

Langs kajen filmede cubanerne med deres mobiltelefoner, da skibet med omkring 700 passagerer om bord sejlede ind i havneløbet og lagde til kaj.

Det er første gang i mange årtier, at et amerikansk krydstogtskib ankommer til Cuba, og det er endnu et tegn på, at de diplomatiske forbindelser og relationen mellem USA og Cuba er godt på vej til at blive genetableret.

"Adonia" lettede anker i Miamis havn søndag omkring klokken 22 dansk tid med omkring 700 passagerer om bord.

Den 32-årige danser Yaney Cajigal var mødt op på kajen i Havana for at tage imod sin niece, som var blandt passagererne.

- Det er helt utroligt, det er meget spændende, siger hun.

- Vi byder dem velkommen med flag fra Cuba og USA for at vise enhed, fred og ro, siger hun til nyhedsbureauet AFP.

Da skibet ankom til havnen, og passagererne gik fra borde, var det meget følelsesladet for nogle af dem.

- Jeg er nervøs og spændt på samme tid. Jeg forlod Cuba for 48 år siden, da jeg var seks år gammel. Så prøv at forestille dig, hvordan jeg har det nu, sagde Anna Garcia, da hun satte foden på cubansk jord, for første gang siden hun var barn.

Rederiet Carnival, som ejer skibet, har meddelt, at turen er den første af flere planlagte rejser til Cuba af en uges varighed. Efter planen skal der sejle krydstogtskibe fra USA til Cuba to gange om måneden, siger Carnival.

Målet er at øge den kulturelle udveksling mellem USA og Cuba, der forsigtigt begyndte at binde de diplomatiske bånd i december 2014, oplyser rederiet.

Rejsen betegnes som "kulturel udveksling", og på programmet er møder med cubanske kunstnere samt flere kulturelle arrangementer i Havana og andre steder. Almindelig turisme til Cuba er nemlig forbudt på grund af den amerikanske embargo mod Cuba, der på trods af det diplomatiske tøbrud stadig er gældende.

Carnival er det første rederi, der har fået tilladelse fra både den amerikanske og den cubanske regering til at tilbyde krydstogter, der ellers sluttede efter den cubanske revolution i 1959.

Den almindelige rutetrafik med fly ventes at blive genoptaget mellem de to lande senere i år.

/ritzau/AFP