Amerikansk krigsskib skræmmer ikke Iran: »Vi kan ramme dem i hovedet«

Det amerikanske krigsskib, der er sendt til Irans regionale farvande, har ikke militærstyrken til at gå i krig mod Iran, hævder iransk hærchef. Hvis amerikanerne prøver, er Iran klar til at svare igen.

Det hangarskib, som USA har sendt ud i Den Persiske Golf, er bemandet med bombefly og soldater. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID HECKER

40-50 amerikanske fly og cirka 6.000 tropper holder til på det amerikanske krigsskib, som er blevet sendt ud i Irans regionale farvand. Men det er stadig ikke nok til at skræmme Iran.

Sådan lød det fra den iranske revolutionsgardes hærchef, da han søndag talte til Irans parlament, skriver The Guardian. Siden Iran i sidste uge bekendtgjorde, at man ville melde sig ud af dele af atomaftalen, har USA sendt et hangarskib ud i Den Persiske Golf for at signalere, at man er klar til at forsvare sig mod iranske angreb.

Men det er ren psykologisk krigsførelse, mener altså general Hossein Salami, som er hærchef for Irans Revolutionsgarde – den del af Irans hær, som tidligere på året blev stemplet som en terrororganisation af USA.

Han sagde søndag, at USA ikke har militærstyrken til at udkæmpe en krig mod Iran, skriver The Guardian. En anden øverstkommanderende i Revolutionsgarden sagde, at hvis amerikanerne overhovedet forsøgte, ville Iran ramme dem i hovedet.

»Et hangarskib med mindst 40-50 fly om bord og 6.000 tropper ville have været en seriøs trussel mod os tidligere, men nu ... Truslerne har ændret sig til at være muligheder,« sagde Amir Ali Hajizadeh, der er ansvarlig for Revolutionsgardens fly, ifølge The Guardian og tilføjede:

»Hvis amerikanerne prøver på noget, vil vi ramme dem i hovedet.«

I sidste uge trak Iran sig fra dele af den internationale atomaftale fra 2015, og i samme ombæring lød en klar opfordring til EU: Hvis ikke EU-landene inden for 60 dage finder en måde at hjælpe Iran uden om USAs tunge sanktioner på, vil landet forlade endnu flere dele af aftalen.

For et år siden trak Donald Trumps regering sig fra atomaftalen, og siden da har USA genindført et væld af hårde sanktioner, som gør det næsten umuligt for andre lande at handle med iranerne, på trods af at EU, Rusland og Kina har svoret at ville fortsætte samarbejdet med Iran.

Det har ramt den iranske økonomi så hårdt, at præsident Rouhani i weekenden sammenlignede situationen med Irans otte år lange krig mod Irak i 80erne, skriver Sky News.

»I dag kan det ikke siges, om omstændighederne er bedre eller værre end under krigen, men dengang havde vi ikke problemer med vores banker, oliesalg eller import og eksport – der var kun sanktioner mod våbenhandlen,« sagde han ifølge Sky News.

Men præsidenten er ikke klar til at give op.

»Jeg tror på, vi kan overkomme disse omstændigheder, så længe vi står sammen,« konkluderede han ifølge The New York Times i talen.

Amerikanske eksperter er dog uenige om, hvor længe Rouhani kan bevare den indstilling.

Efter krigen mod Irak accepterede Ayatollah Khomeini en våbenhvile, som FN havde forhandlet på plads – på trods af at han gennem hele krigen havde lovet at kæmpe, indtil sejren var sikret.

At Rouhani nu sammenligner sanktionerne med den krig, er sigende, mener Behnam Ben Taleblu, som er seniorforsker ved Foundation for Defense of Democracies – en tænketank, der går ind for sanktionerne mod Iran.

»At han nu siger, at der er et andet pres mod Iran nu, som de ikke skulle igennem under krigen, er et kæmpe vidnesbyrd om, hvor effektive sanktionerne er,« siger han til The New York Times.

Han tror på, at Rouhani til sidst må opgive og indgå en ny atomaftale på USAs betingelser.

Ali Vaez, der er Iran-ekspert ved tænketanken International Crisis Group, er dog uenig.

»Fra et iransk perspektiv er det eneste, der er mere farligt end at lide under sanktioner, at give op på grund af dem,« siger han til The New York Times og tilføjer:

»Ayatollah Khamenei tror på, at hvis du giver efter for presset, vil det ikke lette, men nærmere invitere mere pres. Med sådan et verdenssyn er det ret usandsynligt, at iranerne ringer til Donald Trump snart.«