Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Republikaneren Bob Dole, der uden held tre gange forsøgte at blive præsident i USA, er død. Han blev 98 år.

Bob Dole (til venstre) sammen med den tidligere amerikanske præsident George Bush og tidligere førstedame Barbara Bush i 2004 (Arkivfoto). Reuters/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mangeårige senator og krigshelt Bob Dole, der blandt andet stillede op mod Bill Clinton ved præsidentvalget i 1996, er død.

Det oplyser hans familie og Elizabeth Dole-fonden søndag i to forskellige udtalelser ifølge det amerikanske medie NBC News.

Dole meddelte i februar, at han havde fået konstateret lungekræft.

Bob Dole var igennem årtier en markant skikkelse hos Det Republikanske Parti og en indflydelsesrig politiker i Kongressen i Washington. Han nåede dog aldrig sin ultimative drøm om at blive USA's præsident.

Han blev født i Russell i Kansas og startede efter gymnasiet, hvor han blev kendt som en habil basketballspiller, på jurastudiet på Kansas University.

Studierne blev dog afbrudt af Anden Verdenskrig, hvor Dole i 1945 blev alvorligt såret, da han blev ramt af skud i Italien. Han blev midlertidigt lam fra halsen og ned, men fik efterfølgende førligheden tilbage.

I 1960 trådte han ind på den politiske scene, da han blev valgt til Repræsentanternes Hus i Washington. Her sad han, indtil han i 1968 blev valgt til Senatet. Doles ambitioner rakte dog videre.

Både i 1980 og 1988 forsøgte han at blive republikanernes præsidentkandidat, men tabte væddeløbet til henholdsvis Ronald Reagan og George H.W. Bush.

I 1996 lykkedes det endelig at blive præsidentkandidat. Dole var dog konstant bagud i meningsmålingerne i forhold til den siddende præsident, Bill Clinton, der også endte med at sikre sig endnu en periode på posten.

/ritzau/