Amerikansk IS-jihadist er fanget i ingenmandsland: Hverken Tyrkiet eller Grækenland vil have ham

Grækenland nægtede mandag at åbne grænsen for en formodet amerikansk IS-jihadist.

En mand, som formentlig er amerikansk statsborger og mistænkt for at være medlem af Islamisk Stat, blev ligesom en dansker udvist fra Tyrkiet mandag. Men i modsætning til i Danmark ville Grækenland ikke tage imod den mand, der blev sendt til deres grænse. Nu har Tyrkiet måske taget ham igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dha/AFP/Ritzau Scanpix

I det ingenmandsland, der ligger mellem den tyrkiske og græske grænse, står en sortklædt mand og vinker forvirret til et kamera. Han er IS-jihadist, formodet amerikaner og er netop blevet smidt ud af Tyrkiet. Men Grækenland nægter ham adgang.

Så nu står han der – på grænsen mellem to lande, der ikke vil have ham. Eller det gjorde han i hvert fald mandag, da den tyrkiske TV-kanal Haber 7 sendte derfra. Hvor længe han stod der, vides ikke, skriver det græske medie Ekathimerini.

Fra det amerikanske udenrigsministerium har en talsperson forklaret til The Guardian, at man er klar over, at Tyrkiet har en amerikansk statsborger i sin varetægt. Det er uklart, om det betyder, at den amerikanske statsborger skulle være blevet taget ind i Tyrkiet igen.

Se videoen af manden, der er mistænkt for at være IS-jihadist, her:

De tyrkiske myndigheder begyndte mandag at sende udenlandske statsborgere, som har kæmpet for Islamisk Stat (IS), og som har været i tyrkisk varetægt, ud af landet.

Dansk IS-jihadist arresteret i København

I Danmark blev en dansk IS-jihadist arresteret i lufthavnen mandag aften, og ifølge The Guardian forbereder Tyrkiet at sende yderligere to danskere hjem.

Derudover er én amerikaner blevet sendt hjem mandag – og det var formentlig ham, der altså endte i ingenmandsland. Tyrkiet gør samtidig klar til at sende syv tyskere, to irske statsborgere og 11 franskmænd hjem.

Det er endnu uklart, om der er et samlet tal for, hvor mange IS-jihadister Tyrkiet planlægger at sende hjem, eller hvordan det skal foregå i praksis. Flere af dem har fået frataget deres europæiske pas.

Men Tyrkiet skal ikke være et »hotel« for udenlandske jihadister, forklarede landets indenrigsminister, Süleyman Soylu, i sidste uge. Derfor skal jihadisterne nu sendes hjem. Tyrkiet overtog ansvaret for 287 ekstra IS-jihadister i forbindelse med offensiven i Syrien.

Men Grækenland nægtede altså at åbne grænsen for den formodede amerikaner, som mistænkes for at have været medlem af Islamisk Stat.

Rukmini Callimachi, journalist for The New York Times med fokus på IS og al-Qaeda, skriver på Twitter, at det er »utroligt«, hvordan en amerikansk statsborger kan blive smidt ud af Tyrkiet og nægtet adgang til Grækenland.

»Nu står ISIS-fyren og vinker til kameraerne fra bufferzonen mellem landene, bogstavelig talt fanget i et administrativt ingenmandsland.«

Den danske IS-jihadist kunne ikke afvises

I Danmark har det ikke kunnet lade sig gøre at fornægte IS-jihadisten, der blev sendt hjem.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har på Facebook henvendt sig direkte til de IS-jihadister, der nu kan blive sendt mod Danmark.

»I er ikke velkomne i Danmark,« skriver hun:

»Hvis I har dobbelt statsborgerskab, har vi nu fået hastebehandlet lovgivning, så I kan miste det danske statsborgerskab. Under alle omstændigheder skal anklagemyndigheden undersøge, om I kan sigtes og tiltales.«

Den danske IS-jihadist, som blev anholdt mandag, er kendt som Ahmed Salem el-Haj. Han skal fremstilles i grundlovsforhør tirsdag, og senere venter der ham efter alt at dømme en retssag.

I 2014 blev han i Københavns Byret fængslet in absentia. Det skete, efter at der kom videoer frem af ham fra Syrien, hvori han skyder til måls efter billeder af kendte danskere, blandt andre Naser Khader (K) og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).