Amerikansk IS-brud må ikke komme hjem: Nu sagsøger hendes familie Trump

Trump-regeringen har sat en stopper for, at amerikanske Hoda Muthana kan vende hjem til USA, efter at hun som 19-årig rejste til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stat. Nu sagsøger hendes far regeringen.

Donald Trump har tidligere opfordret europæiske regeringer til at hente de IS-jihadister, der sidder fængslet i kurdiske fangelejre i det nordøstlige Syrien, hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Young/Reuters/Ritzau Scanpix

Hoda Muthana var en 20-årig »naiv, vred og arrogant ung kvinde«. Sådan har hun selv forklaret sin beslutning om at drage til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stat.

Efterfølgende har hun dog fortrudt sin handling og vil nu hjem til sin familie i Alabama. Det satte præsident Trump imidlertid en stopper for, da han onsdag aften annoncerede på Twitter, at hun ikke kunne få indrejse til USA.

Dette har nu fået Hoda Muthanas far på banen. Torsdag sagsøgte han præsident Donald Trump, udenrigsminister Mike Pompeo og justitsminister William Barr for det, han kalder et »ulovligt forsøg« på at annullere datterens statsborgerskab. Det skriver CNN.

Kort inden Donald Trump erklærede, at Hoda Muthana ikke kunne vende tilbage til USA, udtalte udenrigsminister Pompeo, at Hoda Muthana »ikke er en amerikansk statsborger og ikke vil få lov til at komme ind i USA. Hun har intet juridisk grundlag, intet gyldigt amerikansk pas, ingen ret til et pas eller nogen form for visum, der kan lade hende rejse ind i USA«.

Men Hoda Muthana ér amerikansk statsborger, lyder det fra hendes familie og advokat, der har fremlagt Hoda Muthanas fødselsattest. Den viser, at hun blev født i New Jersey i 1994 – ifølge amerikansk lov bliver man pr. automatik tildelt amerikansk statsborgerskab, når man bliver født i landet.

Det amerikanske udenrigsministerium fastholder dog, at Hoda Muthana aldrig har været og aldrig vil blive amerikansk statsborger. Og hvordan kan dette så lade sig gøre?

Det kan det på baggrund af hendes far. Han kom i sin tid til USA som diplomat fra Yemen, og såfremt han havde diplomatstatus, da Hoda Muthana blev født, har hun ikke ret til statsborgerskab. Hendes familie hævder dog, at Hoda Muthanas far forlod sin diplomatstilling, flere måneder inden hun blev født.

Det kan dog vise sig, at udenrigsministeriet vil argumentere for, at han stadig havde diplomatstatus, da hun blev født.

Hvis Hoda Muthana havde et amerikansk pas, da hun forlod USA, styrker det imidlertid hendes fars sag i retten. Han hævder, at beslutningen om at annullere hendes statsborgerskab er i strid med forfatningen, og han mener, at USA har en pligt til at hjælpe statsborgere tilbage fra områder, hvor der er væbnet konflikt.

I søgsmålet skriver familien, at Hoda Muthana er »villig til at overgive sig til alle sigtelser, som USAs justitsministerium finder passende og nødvendige«.

I en håndskrevet pressemeddelelse, som CNN har modtaget fra familien, skriver Hoda Muthana, at hun fortryder sin beslutning om at rejse til Syrien, og at hun har forandret sig efterfølgende.

»At se blodsudgydelser forandrede mig. At blive mor forandrede mig. At se venner, børn og de mænd, jeg giftede mig med, dø, forandrede mig,« skriver hun ifølge CNN.

Donald Trump har tidligere opfordret europæiske regeringer til at hente de IS-jihadister, der sidder fængslet i kurdiske fangelejre i det nordøstlige Syrien, hjem.

»USA ønsker ikke at se disse IS-krigere sprede sig i Europa – det er der, de forventes at tage hen,« skrev han dengang.