Amerikansk flåde fik instruks før Trumps besøg: Der var ét skib, præsidenten ikke måtte se

Da Donald Trump skulle besøge den amerikanske flådebase i Japan, blev en instruks fra Det Hvide Hus sendt i forvejen til ét af krigsskibene. Det skulle være uden for synsvidde, når præsidenten kom.

Her er krigsskibet, præsident Trump ikke måtte se. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ahmad Masood/Reuters/Ritzau Scanpix

John McCain er et tilsyneladende aldeles ømt punkt for præsident Donald Trump.

Den republikanske senator, som døde for omtrent ni måneder siden, kritiserede åbent præsidenten, mens han var i live. Og da Donald Trump i denne uge besøgte en amerikansk flådebase i Japan, gjorde flåden, hvad den kunne, for at Trump ikke unødigt skulle konfronteres med republikanerens navn igen.

De sørgede derfor at holde et krigsskib, som er opkaldt efter McCain, ude af præsidentens synsvidde. Det var flåden på forhånd blevet instrueret i, skriver The Wall Street Journal.

15. maj sendte den amerikanske hovedkommando en mail til embedsfolk i det amerikanske flåde- og luftforsvar med en instruks om at holde USS McCain »ude af syne«, når Donald Trump kom på besøg, skriver The Wall Street Journal, som har læst mailen.

Navnet på skibet, »​USS McCain«, blev derfor hastigt dækket til med en hvid presenning, og de marinesoldater, der arbejder ombord på skibet, blev tildelt en fridag. På den måde undgik Trump nemlig at skulle se på de kasketter, som soldaterne bærer – med John McCains navn på.

På Twitter er der offentliggjort billeder af skibet, der allerede fredagen forinden Trumps besøg havde dækket navnet til. Det kan du se herunder.

En talsperson fra den amerikanske flådes syvende division, kommandørkaptajn Clay Doss, fortæller dog, at presenningen var fjernet fra skibet igen, inden Trump kom på besøg, skriver The Guardian.

»Alle skibe bevarede deres oprindelige udseende under præsidentens besøg,« forklarede han.

Men ifølge The Wall Street Journal blev et andet skib i stedet placeret, så det dækkede for navnet på krigsskibet, efter at presenningen blev fjernet.

Fra Pentagon har det i øvrigt lydt, at den fungerende forsvarsminister, Patrick Shanahan, ikke kendte til instruksen, der blev sendt. Det Hvide Hus har afvist at kommentere sagen, skriver The Guardian.

På Twitter har historien allerede fået hårde reaktioner – blandt andet fra John McCains datter Meghan McCain. Hun tolker hændelsen som et eksempel på, at Trump »er et barn, der altid vil føle sig dybt truet« af hendes fars »utrolige liv«.

»Jeg bliver kritiseret meget for, hvor meget jeg taler om min far, men ni måneder efter hans død vil Trump stadig ikke lade ham hvile i fred. Så jeg bliver nødt til at forsvare ham. Det gør min sorg ubærlig,« skriver hun blandt andet på Twitter.

Donald Trump selv har imidlertid på Twitter gjort det klart, at han intet kender til, at flåden skulle være blevet instrueret til at holde krigsskibet ude af hans synsvidde: »Jeg blev ikke informeret om noget, der havde at gøre med krigsskibet »USS John S. McCain« under mit besøg i Japan forleden.«

»Ikke desto mindre elskede førstedamen og jeg at være hos vores gode militærmænd og -kvinder – sikke et spektakulært arbejde, de udfører!« skrev han blandt andet.

John McCain og Donald Trump kom ikke godt ud af det med hinanden, mens den republikanske senator var i live. Inden sin død gjorde McCain det for eksempel klart, at Trump ikke var velkommen ved hans begravelse – selv om både de tidligere præsidenter George W. Bush og Barack Obama ville være der og holde mindetaler.

Da Donald Trump mødtes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Helsinki, kaldte McCain det efterfølgende pressemøde for »en af de mest vanærende optrædender nogensinde af en amerikansk præsident«. Og kort inden sin død stemte han imod Trumps plan om at skrotte Obamacare.

Omvendt har Trump sagt om McCain – mens han var i live – at den republikanske senator ikke var en krigshelt, fordi han blev taget til fange under Vietnam-krigen, og efter republikanerens død har præsidenten sagt, at han »aldrig har kunnet lide ham«.

John McCain døde af kræft i hjernen i august 2018.