Amerikansk ambassadør vil bære våben og stiksikker vest i et af verdens sikreste lande

USAs ambassadør i Island er en kontroversiel figur i amerikansk politik. Senest har hans tidligere kollegaer fortalt et amerikansk medie, at ambassadøren har bedt om specialtilladelse til at bære våben i Island. Kilder beskriver ham som irrationel og paranoid.

USAs ambassadør på Island, Jeffrey Ross Gunter, har bedt det amerikanske udenrigsministerium om specialtilladelse til at bære våben på Island, og så har han efterspurgt en skudsikker bil og vest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en af verdens sikreste byer, i et af de lande i verden med lavest kriminalitetsrate, føler den amerikanske ambassadør, Jeffrey Ross Gunter, sig alligevel ikke tryg.

Han har derfor bedt det amerikanske udenrigsministerium om specialtilladelse til at bære våben i Island, og så har han efterspurgt en skudsikker bil og stiksikker vest. Det fortæller adskillige diplomater og tidligere embedsmænd med kendskab til sagen til det amerikanske medie CBS News.

Ifølge mediet har amerikanske embedsmænd flere gange gjort det klart over for ambassadøren, at han ikke er i fare og kalder hans bekymringer for »irrationelle«. For nylig lagde den amerikanske ambassade på Island et stillingsopslag op, hvor de leder efter »bodyguards« på fuld tid.

Ambassadøren begyndte efter sigende at blive paranoid og usikker kort tid efter sin ankomst til Reykjavik for knap to år siden, fortæller anonyme kilder.

Konspirationsteorier, donorpenge og »Kina-virus«

Jeffrey Ross Gunter har længe været en kontroversiel figur, og flere embedsmænd har udtrykt utilfredshed med ham. Han er tidligere dermatolog, og har været en stor pengedonator for Det Republikanske Parti.

Ambassadøren har allerede haft syv forskellige viceambassadører under sig, og den første blev efter sigende valgt fra, fordi ambassadøren ikke kunne lide hans udseende.

Ifølge kilder har ambassadøren flere gange beskyldt sine medarbejdere for at forsøge at underminere ham og være i ledtog med den såkaldte »dybe stat« – en konspirationsteori om en magtfuld elite, der arbejder bag om regeringen.

I februar deltog ambassadøren i en konference i Washington D.C., hvorefter han nægtede at vende tilbage til Island. Ifølge medier havde han udtrykt, at han ville arbejde hjemme fra Californien, og at han ikke ville vende tilbage, før udenrigsminister Mike Pompeo specifikt bad ham om det. Han efterlod dermed Island uden en amerikansk ambassadør under coronakrisen.

Ifølge CBS News’ kilder har Pompeo taget direkte kontakt til ambassadøren, som vendte tilbage til Reykjavik i maj måned.

Han gjorde sig også bemærket for nylig, da han på Twitter refererede til coronavirus som »den usynlige Kina-virus«. Det skabte debat og vrede blandt islændinge, der anså ambassadørens kommentar som værende racistisk.