Amerikanerne giver Trump skylden for »shutdown« – men flere støtter muren til Mexico

Historiens længste nedlukning af USAs offentlige forvaltning fortsætter. Og det er Trumps skyld, mener flertallet af vælgerne ifølge nye meningsmålinger.

Foto: Shawn Thew/EPA/Ritzau Scanpix

Donald Trump kan ikke få flertal for sin grænsemur til Mexico, og som konsekvens har det amerikanske regeringsapparat været delvist lukket ned i 23 døgn.

Det er den længste nedlukning af regeringsapparatet i USAs historie. Og det er Donald Trump og Republikanernes skyld, mener flertallet af amerikanerne ifølge to nye meningsmålinger.

53 procent af de amerikanske vælgere bebrejder Trump og Republikanerne, fremgår det af en måling foretaget af Washington Post og ABC News. Her giver 29 giver procent skylden til Demokraterne i Kongressen, mens 13 procent mener, at de to sider af den politiske konflikt bærer lige stor skyld.

En lignende frisk måling fra CNN viser, at 55 procent mener, at præsidenten har skylden for nedlukningen, mens 32 procent peger på Demokraterne.

Nedlukningen af statsapparatet – det såkaldte shutdown – drejer sig om finansiering af den mur, som Trump i årevis har lovet på grænsen til Mexico. Præsidenten kræver, at Kongressen hoster op og betaler for muren. Men i Kongressens ene kammer – Repræsentanternes Hus – har Demokraterne flertal. Og de nægter at stemme for en finansiering af muren.

Indtil videre har ingen af parterne vist sig villige til at give sig i striden.

De to målingerne viser desuden, at støtten til Trumps grænsemur vokser en anelse. I dag støtter 42 procent en mur – en stigning fra 34 procent for et år siden – viser målingen fra Washington Post og ABC News. Lidt over halvdelen af de adspurgte – 54 procent – er dog stadig modstandere af muren.

Også CNNs måling viser, at lidt flere amerikanere nu bakker op om muren, selv om 56 procent stadig betegner sig selv som modstandere.

I fredags gik hundredtusindvis af amerikanske statsansatte glip af årets første lønudbetaling som konsekvens af nedlukningen.

Ansatte i eksempelvis lufthavne, fængsler og hos forbundspolitiet FBI har på grund af nedlukningen arbejdet uden løn siden 22. december.

I alt er omkring 800.000 føderalt ansatte ramt af nedlukningen. 350.000 er tvunget på orlov, mens 450.000 arbejder uden løn, skriver Ritzau.

Miamis internationale lufthavn har været nødsaget til at lukke en hel terminal i weekenden, fordi adskillige ansatte har meldt sig syge.

Ni ud af 15 ministerier og en lang række andre myndigheder er helt eller delvist lukket. Det går blandt andet ud over national sikkerhed, politi, offentlig transport, parker og museer.

Trump har udtalt, at han er klar til at fortsætte nedlukningen, indtil der bliver fundet penge til grænsemuren.