Amerikanerne får sværere ved at bevæbne sig

Amerikanere må i fremtiden finde sig i, at deres personlige baggrund bliver undersøgt, før de får lov til at købe våben.

En lovstramning vil gøre det lidt vanskeligere for amerikanerne at købe våben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Kongressen vedtog onsdag, at den eksisterende våbenlov skal effektiviseres så det bliver lettere at identificere potentielle mordere.

Den eksisterende våbenlov har siden 1994 gjort det muligt for våbenhandlere at tjekke, om køberne tidligere er straffet for alvorlige forbrydelser, men også undersøge om vedkommende lider af mentale forstyrrelser.

Men manglende økonomi og uvilje i de enkelte stater til at videresende personlige oplysninger har betydet, at det nationale register ikke er meget bevendt.

Det forhindrede f.eks. ikke studenten Cho Seung-hui i at erhverve sig det våbenarsenal, som han i april dræbte 32 mennesker med på Virginia Tech University.

Oplysninger tilbageholdt
Efter udåden kom det frem, at en dommer forinden faktisk havde erklæret Cho for utilregnelig og til fare for sig selv og andre. Men på grund af uvilje i det det føderale system til at videregive personoplysninger til det centrale register, kunne Cho uden besvær få sine våben langet over disken.

Derfor er vedtagelsen i Kongressen ikke så meget en stramning, men derimod et forsøg på at få den eksisterende lov til at virke, skriver BBC.

Det skal sikres ved at tilføre økonomiske midler så det nationale register kommer til at virke og samtidig specificeres det, hvilke mentale forstyrrelser der skal være indberetningspligtige.

Den økonomiske indsprøjtning vil beløbe sig til 375 mio. dollar pr. år de næste fem år, og samtidig trues de stater, der ikke lever op til lovens bogstav med sanktioner.

Samtidig afsættes der penge til en fond, som folk, der en gang er blevet kendt uegnede til at bære våben, kan søge andel i – for at føre sag på at de er egnede nu.

USA's magtfulde våbenlobby samlet i National Rifle Association bifalder ændringen, mens kritikere kalder den slap.

Det anslås, at de cirka 300 mio. amerikanere er i besiddelse af godt 250 mio. våben.

Præsident George Bush skal godkende ændringen for den kan ophøjes til lov.