Amerikanerne elsker hende - og elsker at hade hende

70 år Den amerikanske livsstilsdronning Martha Stewart rejste sig igen efter fængsel for insiderhandel.

Martha Stewart har gjort pastelfarver, borddækning og værtindeskab til big business med bøger, magasin, TV-shows, klummer, radioprogrammer, merchandise og website. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP EAST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanerne elsker hende. Og elsker at hade hende. Måske fordi hun står for alt det perfekte, ingen i virkeligheden kan opnå. Martha Stewart er USAs livsstilsdronning nr. 1 med speciale i indretning, mad, mode, have og lækkerhed. Og hun har gjort pastelfarver, borddækning og værtindeskab til big business med bøger, magasin, TV-shows, klummer, radioprogrammer, merchandise og website.

Siden sin første bestseller-succes i 1982 med værtindebogen Entertaining har hun opbygget sig selv som brand og institution med indflydelse på amerikanernes stuer, fester og middage. Amerikanerne er på Martha med hende uden efternavn, som de er med Cher og Madonna. Derfor var det også et chok overalt i USA, da selveste dronningen af det perfekte liv i 2004 blev dømt for insiderhandel med aktier og for at have besværliggjort politiets efterforskning.

Under sagen optrådte Martha Stewart i et TV-show, hvor hun blev gået på klingen om sagen. Mens hun hakkede kål udtalte hun de i USA legendariske ord: »I just want to focus on my salad«. Men hun kunne ikke undslå sig. Hun måtte afsone fem måneder i fængsel og efterfølgende husarrest. Fængsel? Martha?

Nyheden overgik alt andet i den amerikanske offentlighed, og hendes imperium, Martha Stewart Omnimedia Inc., blev dømt ude for evigt, fordi virksomheden udelukkende var baseret på hendes ansigt og hendes navn. Men hun rejste sig igen og er tilbage, hvor hun startede som det, New York Magazine på en forside i 1995 kaldte »the definitive American woman of our time«.

Sladder og vittigheder

Ikoniseringen af hende har blandt meget andet affødt specielle sites på nettet udelukkende med vittigheder om Martha Stewart. Trivia om hende indbefatter myriader af vigtige oplysninger så som, at hun er blevet ramt af lynet tre gange, hun behøver kun fire timers søvn, og et kort forhold til skuespilleren Sir Anthony Hopkins afsluttede hun i starten af 1990erne, fordi hun ikke kunne udholde de associationer, hun fik af ham i rollen som Hannnibal Lecter efter filmen Ondskabens øjne.

Vejen til toppen af livsstilskransekagen og pladsen blandt de mest kendte amerikanere er for Martha Helen Stewart gået gennem arbejde som fotomodel i 1950erne, børsmægler i 1960erne og indehaver af et cateringfirma. Og ikke mindst næse for at gøre en god forretning. Hendes talenter udi gastronomi kommer, har hun fortalt, fra den mad, hun lærte at lave hjemme hos sine polsk-amerikanske forældre.

Det nyeste produkt fra hendes side er TV-programmet Martha Bakes, der for tiden kører på Hallmark Channel. Martha Stewart er enebarn og har datteren Alexis (1965) med Andrew Stewart, som hun mødte på college. De blev skilt i 1989.