Amerikanerne bombede Moqtada al-Sadrs Mehdi-hær

Mens amerikanerne bombede i Bagdad, var Iraks premierminister på besøg hos præstestyret i Iran.

Iraksiske mænd undersøger en gennemhullede bil i Bagdads shiamuslimske Sadr-bydel, hvor amerikanske tropper i går bombede.<br>Foto: Wissam al-Okaili/AFP Fold sammen
Læs mere

På samme tidspunkt som den irakiske ministerpræsident Nuri al-Maliki i går ankom til Irans hovedstad, Teheran, for at drøfte »sikkerhedsspørgsmål« med den iranske regering, angreb amerikanske fly en gruppe militsfolk fra den iransk-støttede Mehdi-milits i Bagdad-bydelen Sadr City.

Militsfolkene var ifølge amerikansk militær involveret i transporten af en stor iransk fremstillet vejsidebombe og angrebet blev udført umiddelbart efter, at en stor gruppe bevæbnede mænd og et køretøj beregnet til angrebet var blevet observeret.

Ved angrebet blev 30 militante ifølge amerikanske opgørelser dræbt, mens irakiske kilder oplyser, at tallet var 13 og at der var kvinder og børn blandt de dræbte. Angrebet udløste vrede i gaderne i Sadrs City, der er en bydel som primært beboes af fattige shiamuslimer, og hvor den rabiate præst Moqtada al-Sadr der leder Mehdi-militsen har mange støttet.

Amerikansk militær siger, at gruppen der blev angrebet, var kendt for at transportere vejsidebomber af den type, der har kostet mange amerikanske soldater livet.

Samtidig var Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, i Teheran. Han mødes med ledelsen af det iranske præstestyre for at forsøge at vinde Irans støtte til at skabe ro i Irak.

»Irans Islamiske Republik har altid gjort sig særlige anstrengelser for at yde og styrke sikkerhed i Irak,« sagde Irans første vice-præsident, Parviz Davoudi, ifølge Irans nyhedsbureau IRNA til den besøgende premierminister fra nabolandet. Mødet mellem de to kom på førstedagen af al-Malikis besøg, der er planlagt til at vare i tre dage. Det ventes, at han skal mødes med bl.a. præsident Mahmoud Ahmadinejad.