Amerikanere er også imod lange ører

USAs politikere ser intet problem i at overvåge andre landes politikere. Borgerne er ikke enige.

Hør nu her! Det transatlantiske forhold mellem Barack Obama og Angela Merkel har fået alvorlige skår, efter at det er kommet frem, at den tyske kansler har fået sin telefon aflyttet af USA i årevis – og ifølge nye oplysninger godkendte Obama personligt, at overvågningen fortsatte, da han tiltrådte som USAs præsident. Arkivfoto: Kevin Lamarque/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Amerikanerne har indtil nu ikke vist synderlig interesse for efterretningsorganisationen NSAs aflytning af fremmede statsoverhoveders telefoner, men har været mere optaget af NSAs overvågning af amerikanske statsborgere. Men nu ser en ny meningsmåling ud til at vende op og ned på det. Ifølge en undersøgelse, som det amerikanske Huffington Post har foretaget sammen med analyseinstituttet YouGov, viser det sig, at 49 procent af amerikanerne ikke mener, at det er i orden at aflytte den tyske kansler, Angela Merkel.

Men amerikanernes holdning står i skærende kontrast til de udtalelser, der kommer fra politisk hold både fra demokrater og republikanere. Der er budskabet et helt andet. USA har ikke tænkt sig at holde op med at spionere mod andre lande – venner og fjender – og hvis nogen er overrasket over det, så er det et spil for galleriet. Alle ved, at det foregår, og tyskerne og franskmændene gør det samme.

Eller som den republikanske politiker, Peter King, som er formand for Kongressens underudvalg om kontraspionage og efterretningsvirksomhed udtrykker det: »Præsidenten skal vågne op og mere offensivt forklare vores efterretningspolitik også over for tyskerne. Tyskerne har sammen med en lang række andre venligtsindede lande haft uhørt stor glæde af vores indsamling af oplysninger, så det er vanskeligt at forstå, at nogen bliver overrasket over vores metoder til at indsamle oplysninger på.«

Han undgår dog behændigt flere gange at tage direkte stilling til oplysningerne om, at den amerikanske præsident, Barack Obama, har beordret en aflytning af Merkel selv, og at hun angiveligt er blevet aflyttet helt tilbage i 2002, da hun var oppositionsleder.

Politikere enige om at forsvare spionage

Stort set alle relevante politikere blev i går morges krydsforhørt i TV-kanalernes morgenudsendelser. Alle var forundrede over, at europæerne var så overraskede over, at USA spionerede mod dem. Men alle talte også udenom, når talen faldt på den direkte aflytning af Merkel. De fleste af politikerne gentog igen og igen, at der intet var galt med NSAs spionageaktivitet, og at det er nødvendigt, og at metoderne har været utroligt effektive, når det drejer sig om at forhindre nye terrorangreb.

Den republikanske formand for en af de største efterretningsudvalg i Kongressen, Mike Rogers, sagde, at det var nødvendigt for USA at være førende på elektronisk overvågning, fordi »alt for mange lande ikke har styr på de efterretninger, de samler ind«.

Som det har været typisk i de sidste par uger, så ville Rogers heller ikke gå ind på de direkte og personlige aflytninger, men talte uden om. Men også han mente, at det vil være klogt i meget direkte vendinger at forklare tyskerne og andre, hvorfor USA indsamler de her oplysninger så systematisk. »Fordi ingen andre gør det så effektivt som os,« som Rogers sagde det.

Det har med andre ord ikke gjort indtryk, at en så fremtrædende europæisk partner som Angela Merkel kan være blevet aflyttet helt tilbage fra 2002 – selv om det åbenbart betyder noget for de almindelige amerikanere, som skelner mellem ven og fjende og ikke har nogen indvendinger mod at spionere direkte mod en iransk præsident eller Nordkoreas leder.

De har til gengæld sværere ved at forstå det, når det drejer sig om en allieret.

Men der er de amerikanske politikere stadig skråsikre på, at det, de gør, er til alles bedste, for »den tyske kansler har jo også kontakt med personer, vi kunne være interesserede i at få noget mere at vide om«, sagde Mike Rogers og forsøgte dermed at tale sig ud af de direkte spørgsmål om, hvorvidt han synes, at det er i orden at aflytte Angela Merkels telefon.

Kongressen er i gang med at drøfte de spilleregler, som efterretningstjenesterne arbejder ud fra, men udvalgsarbejdet foregår meget langsomt, fordi ingen politikere i virkeligheden er interesserede i at stække NSAs overvågningsmetoder. Der er dog enighed om, at det vil være fint, hvis man kan finde nogle formuleringer, der garanterer privatlivets fred, uden at man går på kompromis med selve sikkerheden.

Det samme har Barack Obama sagt.

USAs sikkerhed må ikke svækkes, men hvis man kan finde formuleringer, der garanterer privatlivets fred, så vil det være fint.