Americano er blevet til »Krim-kaffe«

Konflikten mellem Rusland og Ukraine har bredt sig til caféernes menukort. Skulle det være en »syltet separatist«?

Cafégæster på Krim med smag for americano skal som følge af »den ustabile geopolitiske situation« fremover udbede sig en Krim-kaffe eller ligefrem en russiano. På billedet underholdes to gæster med en TV-transmitteret tale fra Ruslands præsident på en café i Simferopol. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Prorussiske aktivister rev de ukrainske flag af rådhuset og hejste de russiske farver, da Krim-halvøen i marts i år blev annekteret af Rusland. Nu er turen tilsyneladende kommet til menukortene på Krims caféer og restauranter.

En caféejer i hovedbyen Simferopol har senest meddelt sine kunder, at det er slut med at servere kaffe under navnet »americano«. I stedet kan kunderne pænt spørge efter en »Krim-kaffe«. Sådan skal en espresso spædet op med varmt vand nemlig fremover kaldes på grund af »den ustabile geopolitiske situation,« meddeler cafeen sine kunder.

En anden restauration i feriebyen Koktebel på Krim har taget skridtet fuldt ud. Her hedder americano-kaffen nu en »russiano,« skriver den russiske avis Komsomolskaja Pravda.

Det er ikke første gang spisesteder i både Rusland og Ukraine blander sig ind i den uforsonlige konflikt. Da EU og USA tidligere på året indførte sanktioner mod Rusland, rapporterede russiske medier om restauranter og butikker i Sibirien, der erklærede den amerikanske præsident, Barack Obama, »persona non grata«. I den toldfri butik i lufthavnen i Vladivostok må hverken Obama eller Angela Merkel købe vodka eller andre varer fremover, bekendtgjorde et skilt.

Separatister med stegt laks

Også de ukrainske restauranter har spundet sig ind i menukrigen. I sommer blev en restaurant i hovedstaden, Kiev, kendt for at servere »syltede separatister og terrorister«. Det betød i denne sammenhæng syltede æbler.

For to uger siden fulgte en ukrainsk sushi-restaurant i millionbyen Odessa op med fiskeanretninger med navne som »Leve Ukraine«, »separatister med stegt laks« og »stegte titusjki« (ukrainsk slang for prorussiske ballademagere, red.).

De nye navne blev dog hastigt fjernet igen efter rasende anklager om, at restauranten føjede smertelig spot til skade. 42 overvejende prorussiske aktivister omkom i en brand i Odessa tidligere på året.

Heller ikke »Russiano«-kaffen på Krim har fået en varm modtagelse trods den patriotiske stemning i Rusland de seneste måneder.

»Grænseløs idioti«

»Grænseløs idioti,« lyder en kommentar på avisen Komsomolskaja Pravdas hjemmeside. »Fed idé. Skal vi så ændre navnet på vores computer og male dollarsedlerne i russiske farver,« spørger en anden.

Blandt de tidligere ofre for det patriotiske menukort er pomfritten. På et par amerikanske restauranter blev denne ret kortvarigt omdøbt fra French Fries til »Freedom Fries«, mens den diplomatiske armlægning med Frankrig var på sit højeste forud for den første Irak-krig i 2003.

Hvor den logik ender, havde et par russiske Twitter-brugere forleden et svar på. De foreslog sarkastisk, at russiske restauranter straks omdøber en hotdog til et »opvarmet gadekryds« og Johnny Walker-whisky til »Løbende Ivan«.