Ambassade omringet: Skudepisode skaber stor krise mellem Israel og Jordan

DIPLOMATKRISE: Jordan nægter at lade israelsk sikkerhedsvagt ved den israelske ambassade forlade landet. Den israelske vagt skød og dræbte en jordaner efter at være blevet angrebet i går

Jordanske sikkerhedsstyrker ved den israelske ambassade i hovedstaden Amman. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD ABDO

MELLEMØSTEN: En anspændt stemning har forvandlet sig til en reel diplomatisk krise.

Mens Israel og Jordan stadig ikke har fundet en løsning på krisen omkring Tempelpladsen i Jerusalem, skaber en skudepisode i Jordans hovedstad, Amman, en dramatisk optrapning i forholdet mellem de to lande.

Ifølge israelsk militærradio Galei Tzahal skød en israelsk sikkerhedsvagt, der er ansat ved den israelske ambassade i Amman, søndag to jordanere.

Ifølge det israelske medie angreb en jordaner, der var ankommet til vagtens lejlighed for at installere møbler, den israelske vagt med en skruetrækker og sårede ham. Herefter skød vagten den jordanske mand og husets jordanske ejer, der også var til stede. Ifølge det israelske medie Ynet News blev ejeren dræbt ved en fejltagelse af rikochetter fra de affyrede kugler.

Jordan insisterer nu på at afhøre den israelske sikkerhedsvagt, og har omringet ambassadeområdet med sikkerhedsvagter. Israel nægter at udlevere sikkerhedsvagten og forlanger, at de jordanske myndigheder lader ham rejse tilbage til Israel.

Ifølge det israelske medie Kan ve Achshav siger faderen til den 17-årige formodede jordanske gerningsmand: »Min søn er nu i paradis sammen med Allah«.

Israelske sikkerhedskilder udtaler til dagbladet Haaretz, at den 17-årige jordaner, der har palæstinensisk baggrund, efter alt at dømme var inspireret af de seneste ugers skænderi omkring Tempelpladsen i Østjerusalem.

Israels sikkerhedskabinet afholder klokken 13 mandag et hastemøde om den nyskabte krise med Jordan. Ligesom krisen på Tempelpladsen, hvor palæstinenserne forlanger, at Israel fjerner nyligt opsatte metaldetektorer ved indgangen til pladsen, forventes Jordan at forlange en »pris« for at udlevere den israelske sikkerhedsvagt.

Ifølge Danny Yatom, tidligere chef for Israels efterretningstjeneste Mossad, er det sandsynligt, at Jordan vil forlange, at Israel fjerner metaldetektorerne på Tempelpladsen til gengæld for udlevering af den israelske sikkerhedsvagt. Det siger Danny Yatom til Galei Tzahal.

Israel installerede for nylig metaldetektorerne ved indgangen til Tempelpladsen i Østjerusalem, efter tre israelske arabere dræbte to israelske politibetjente i et skudangreb.

Siden har tusinder af palæstinensere demonstreret i Østjerusalems gader hver aften. De nægter at benytte metaldetektorerne, fordi de anser dem for en ulovlig ændring af den såkaldte status quo aftale, og kræver dem fjernet.

Siden fredag er fire palæstinensere og tre israelere døde. Fredag aften angreb en palæstinenser en israelsk familie med kniv i bosættelsen Halamish og dræbte en far og hans to børn. Fire palæstinensere mistede fredag og lørdag livet i sammenstød med de israelske sikkerhedsstyrker.