Amanda Knox vender tilbage til Italien for første gang siden retssag: »Verden så mig som en psykopatisk luder på stoffer«

12 år efter mordet på Meredith Kercher er Amanda Knox fortsat mærket af episoden. Hun blev i to omgange dømt og frikendt for mordet – senest i 2015. Nu giver hun medierne skylden for den lange og besværlige retssag, der kostede hende fire år i fængsel.

Amanda Knox var tydeligt berørt under sin tale ved festivalen i strafferet. Hun måtte flere gange holde pause for at tørre øjnene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elisabeta Barrachi/Ritzau Scanpix

31-årige Amanda Knox mener den dag i dag, at medier påvirkede opklaringen af det mord, hun i 2007 blev sigtet for, i en sådan grad, at hun ikke bare blev dømt af domstolen, men også af omverdenen.

»Det var umuligt at få en fair rettergang. Verden mente ikke, at jeg var uskyldig, indtil det modsatte var bevist. Jeg var en lusket, psykopatisk, beskidt luder på stoffer, der var skyldig, indtil det modsatte var bevist. Det var en usand historie uden grobund, men den fik folks fantasi til at løbe løbsk.«

Dette fortalte Amanda Knox på den italienske festival for strafferet, der i weekenden fandt sted i Modena i Norditalien. Det er første gang siden 2011, at Amanda Knox er tilbage i Italien. Dengang blev hun frikendt for mordet på sin britiske værelseskammerat, som hun boede sammen med i 2007.

Det hus, Amanda Knox og Meredith Kercher boede i tilbage i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR.

Amerikanske Amanda Knox kom godt ud af det med sin britiske værelseskammerat, Meredith Kercher. De to kvinder i begyndelsen af 20erne var begge på udveksling i universitetsbyen Perugia i Italien, men nåede kun at bo sammen i to måneder, før Meredith Kerchers lig blev fundet gemt under en dyne på hendes værelse. Hun var halvt afklædt, seksuelt misbrugt, havde fået halsen skåret over og flere knivstik på kroppen.

Amanda Knox var kort før hændelsen blevet kæreste med italienske Raffaele Sollecito. Kæresteparret blev arresteret, da man mente, at de stod bag drabet.

Under retssagen blev den unge amerikaner gang på gang smidt på forsiden af medier verden over med overskrifter som »Sex, løgne og knivstikkeri«, »Død pige bange for Knoxys sexlegetøj«, »Deltog i sexangreb« og »Elskere uden hæmninger«.

Tesen var, at Amanda Knox og Raffaele Sollecito havde dræbt britiske Meredith Kercher, fordi hun ikke ville deltage i kærresteparrets sexlege.

»Min uskyld reddede mig ikke, fordi medierne allerede havde skabt en historie ... og folk kunne lide den historie. Jeg var den beskidte man-eater, Foxy Knoxy,« fortæller Amanda Knox fra talerstolen i Italien.

Amanda Knox og hendes italienske ekskæreste, Raffaele Sollecito, tilbage i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIELE LA MONACA.

Amanda Knox og Raffaele Sollecito blev begge dømt for mordet og skulle afsone 26 år i italiensk fængsel. Fire år senere, i 2011, blev begge frikendt. I 2014 blev de på ny dømt for mordet, men endeligt frikendt i 2015 af den italienske højesteret.

Den amerikanske kvinde var tydeligt berørt under sin tale ved festivalen i strafferet. Hun måtte flere gange holde pause for at tørre øjnene.

Det var dog ikke alle, der mente, at det var på sin plads, at Amanda Knox talte sin sag ved den italienske festival. Francesco Maresca, Meredith Kerchers families tidligere advokat, fortalte således til CNN, at hendes deltagelse virkede upassende.

»Hun kommer for at tale om juridiske fejl, men det var ikke hendes sag. Du kan tale om juridiske fejl, når en retssag ikke fungerer fra begyndelsen. I hendes retssag var der hele tre domme, hvis vi også tæller den første dom fra højesteret med. At kalde det for en juridisk fejl er overdrevet,« sagde advokaten.

I dag sidder Rudy Guede, der oprindeligt er fra Elfenbenskysten, i fængsel for mordet på Meredith Kercher. Hans fingeraftryk blev fundet på gerningsstedet, og han blev dømt til 16 år bag tremmer.

Medierne var massivt til stede under hele retssagen. Her ses de uden for domstolen i Perugia, da Amanda Knox var i retten i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: FILIPPO MONTEFORTE.