Alzheimers påvirkede britisk premierminister

Forskere har fundet tegn på, at Thatchers forgænger udviklede Alzheimers syge i sidste del af sin regeringstid.

Britisk premierminister fra 1964 til 1970 og igen fra 1974 til 1976, Harold Wilson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den tidligere britiske premierminister Harold Wilson døde af kræft, 79 år gammel i 1995, var det en kendt sag, at han også led af den invaliderende hjernesygdom Alzheimers.

Men nu har ny britisk forskning indikeret, at Wilson allerede havde udviklet Alzheimers sygdom, mens han fungerede som Storbritanniens premierminister i midthalvfjerdserne, skriver The Independent.

Den populære Labour-politiker var premierminister ad to omgange. Fra 1964 til 1970 og igen fra 1974 til 1976.

Neurologer fra University of Southampton School og Medicine har fundet tegn på Alzheimers i Wilsons sidste embedsperiode ved at analysere hans talemønstre.

Sygdommen er kendt for at ramme talecentret i hjernen, og forskerne med Dr. Peter Garrard i spidsen mener at kunne registrere, hvordan Harold Wilsons sproglige og talemæssige kendetegn forsvandt med tiden.

Peter Garrard har tidligere påvist sproglige forandringer i værker af den prisvindende irske forfatter Iris Murdoch, som også led af Alzheimers.

- Sproget er kendt for at være sårbart i de tidlige stadier af Alzheimers syge, og resultaterne af Iris Murdoch-projektet bekræftede, at sproglige forandringer kan forekomme, selv før symptomerne bliver genkendt af enten patienten eller denne nærmeste pårørende, siger Dr. Peter Garrard ifølge The Independent.

Konspirationsteorier florerer
Garrards påstand om den tidligere premierministers Alzheimers syge bygger på analyser af Wilsons svar under en forespørgelsesdebat om finansloven. Forskeren har sammenlignet Wilsons sproglige formåen i to forskellige embedsperioder. Dermed har han kunnet sammenligne, hvordan Wilson sprogligt klarede sig en en ukontrolleret debat med års mellemrum.

Dr. Garrard lægger vægt på, at når det var muligt at påvise spor af Alzheimers i Iris Murdochs relativt kontrollerede skriveproces, ville det være endnu nemmere, at finde tegn på Alzheimers i den spontane talte debat, hvor kravene til hjernens sprogcenter var endnu større.

Da Wilson trak sig som premierminister i en alder af 60 år, kom det som et kæmpechok for venner og fjender i datidens Storbritannien. Wilson forklarede sin beslutning med at han var mentalt og fysisk udmattet, og at han hele tiden havde tænkt sig at gå på pension i 60-års alderen. Beslutningen medførte alligevel en række spekulationer og (konspirations-)teorier om, hvorfor han var gået før tid.

Harold Wilson blev efterfulgt af Labour-premierminister James Callaghan, der sad på posten indtil maj 1979, hvor Margaret Thatcher tog over og styrede Storbritannien med hård hånd de næste elleve år.

Thatcher har i sit otium været plaget af flere sygdomme og i august i år afslørede hendes nærmeste, at hun har lidt af demens siden 2000.

Også USAs tidligere præsident Ronald Reagan, led af Alzheimers. I 1994 fik han i en alder af 83 konstateret sygdommen, men flere kommentatorer har antydet, at han allerede i sin regeringsperiode, der varede fra 1981 til 1989, viste tegn på Alzheimers.