Alzheimers en trussel mod verdensøkonomien

Antallet af personer med den invaliderende sygdom vil mangedobles. Eksperter ønsker mere forskning i sygdommen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alzheimers sygdom vil de kommende generationer blive så stor en økonomisk belastning for mange lande, at de kan få vanskeligheder med at håndtere udgifterne, ifølge eksperter.

Løsningen er at øge forskningen i sygdommen, så der kan findes en effektiv behandlingsmetode.

Mellem 24 og 37 millioner mennesker verden over menes at lide af den uhelbredelige sygdom, der svækker hjernens funktioner og skaber problemer med blandt andet hukommelsen hos patienterne.

Inden 2050 ventes omkring 115 millioner at lide af demenssygdommen, ifølge ekspertudtalelser under en høring i den amerikanske kongres.

I takt med, at kvinder generelt føder færre børn, og befolkningerne bliver ældre, vil de økonomiske udgifter afledt af Alzheimers vokse så meget, at det vil påvirke økonomien i mange lande.

Steder som Rusland, USA og Europa samt dele af Asien oplever faldende indbyggerantal, færre erhvervsaktive og flere mennesker, der er afhængige af støtte fra sundhedssystemerne, siger George Vradenburg, stifter af USAgainstAlzheimers.

Alzheimer's Disease International (ADI) i London estimerer de globale udgifter relateret til sygdommen til 604 milliarder dollar (3140 milliarder kroner) i 2010. Det svarer til næsten én procent af det globale bruttonationalprodukt.

- Hvis Alzheimer's var et land, ville det rangere som den 18. største økonomi baseret på bruttonationalprodukt, siger Daisy Acosta, direktør for ADI.

Hun anser sygdommen for at være en af de største udfordringer i dette århundrede. Både socialt og sundhedsmæssigt.

Det til trods, så investeres der kun minimalt i at finde en behandling for Alzheimers sammenlignet med de beløb, der afsættes til forskning i for eksempel HIV/AIDS og kræft.

- Vi investerer seks milliarder dollar i kræft, fire milliarder i hjertesygdomme og to milliarder dollar om året i AIDS, siger forskningschef for den amerikanske Alzheimer's Association, Bill Thies og fortsætter:

- I Alzheimer's investerer vi 450 millioner årligt.

/ritzau/AFP