Alt er nu på spil: »Fra dette øjeblik er det Amerika først«

Trumps indsættelsestale var et bombastisk løfte til den nye præsidents tilhængere og en advarsel til det internationale samfund om, at alt nu er på spil, og at intet er helligt.

»Washington blomstrede, men folket har båret omkostningerne,« lød det blandt andet fra den nye amerikanske præsident, Donald Trump, som i går blev taget i ed i Washington, hvor han fra talerstolen lovede amerikanerne bod og bedring. Foto: Chip Somodevilla/AFP Fold sammen
Læs mere

USAs nye præsident, Donald Trump, lovede at føre magten tilbage til folket, da han var blevet taget i ed som USAs 45. præsident.

Til stor jubel for de tusinder af tilhørere foran Kongressen i Washington sagde han, at der alt for længe havde været nogle ganske få, der har fået glæde af regeringens hidtidige magt, mens de fleste aldrig har fået del i velstanden.

»Washington blomstrede, men folket har båret omkostningerne. Politikerne blev velhavende, men folks job forsvandt, og fabrikkerne lukkede. Det etablerede system beskyttede sig selv, men ikke borgerne i det her land. Politikernes sejre blev ikke jeres sejre, deres triumfer blev ikke jeres triumfer, og mens de festede i nationens hovedstad, var der meget lidt at fejret for de familier, som kæmpede ude i landet,« sagde Donald Trump og satte gang i jublen ved at sige, at det, der foregik nu med, ikke bare er en overgang fra et parti til et andet eller fra en præsident til den næste. Det er en revolution, der er i gang.

»Det er at fjerne magten fra Washington og give den tilbage til jer, folket,« sagde Trump.

USA først

Det var en tale, der på mange måder trak linjerne fra hans valgkamp op igen med løfter om, at det nu handler om en eneste ting – America First – (USA først) både nationalt og internationalt. Det er ifølge Trump slut med, at USA fordeler sin velstand til hele verden. Det er slut med ufordelagtige handelsaftaler, og arbejdspladserne skal tilbage.

»Alt for længe har vi beriget udenlandske industrier på bekostning af vores egen. Vi har understøttet andre landes militære systemer, mens vores eget militær er blevet udhulet. Vi har forvaret andre nationers grænser, mens vi har nægtet at forsvare vores egen, og brugt trillioner af dollar i udlandet, mens vores egen infrastruktur er blevet ødelagt. Det stopper nu,« sagde Trump.

Trumps tale var et bombastisk løfte til sine tilhængere og en advarsel til det internationale samfund om, at alt nu er på spil, og intet er helligt.

»Fra dette øjeblik er det America First,« sagde Trump og sagde, at fra nu af gælder der kun en regel. »Køb amerikansk. Ansæt amerikanere«.

»Lock her up«

Hvad der høstede stort bilfald tæt på den tribune, hvor han holdt talen, var, at han lovede at styrke gamle alliancer og danne nye og forene den »civiliserede verden mod radikal islamisk terrorisme, som vi totalt vil udrydde fra jordens overflade«, som han udtrykte det.

De tilskuere, som Berlingske stod sammen med tæt på Trump, var en blanding af tilhængere fra hele landet.

Fælles for dem var en stor begejstring for Trump, og da den nu tidligere demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, dukkede op sammen med sin mand, tidligere præsident Bill Clinton, blev der råbt »Lock Her Up«.

Da den tidligere præsident Jimmy Carter dukkede op, var der en del israelsk-amerikanere, der rejste sig op og forbandede Camp David-aftalerne, og de samme bar skilte, hvor der stod »Jerusalem« på med henvisning til de løfter, som Trump tidligere er kommet med om at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Hvor mange, der deltog i indsættelsen af Trump, er stadig uvist. Men på luftfoto kunne man se, at der var betydeligt færre end i 2008, da præsident Barack Obama blev indsat.

Kristian Mouritzen og Michael Bjerre er Berlingskes korrespondenter i USA