Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Engang blev det kaldt for Alpernes Ibiza. Nu er det Europas ground zero.
Det østrigske skisportssted Ischgl viste sig i marts at være et af de mest centrale arnesteder for spredningen af coronavirus til flere steder i Europa. I Østrig kan over 800 smittetilfælde spores tilbage til Ischgl. I Danmark gælder det mindst 118 danskere.
Nu står skisportsstedet på den anden side af mere end en måned i karantæne, og ifølge turistcenteret i Ischgl kan næste skisæson blive noget anderledes, skriver The Guardian.
»Vi skal have mere kvalitet og mindre festturisme, og vi vil prioritere skiløbere over dagsrejsende, som kommer med busser blot for at feste,« skriver skisportsstedets turistcenter ifølge The Guardian i en pressemeddelelse:
»Vi drøfter også med virksomhederne, hvordan man kan skabe en mere eksklusiv afterski-kultur.«
Det kan betyde, at Ischgl måske har udsigt til færre af de fester, som plejede at finde sted på afterskibaren Kitzloch. Der samledes europæere og drak øl og jäger-bombs til så tætpakkede fester, at bartenderne måtte bruge fløjter, når de skulle kæmpe sig gennem folkemængden.
Det var med andre ord det perfekte ynglested for coronavirus.
Island erklærede Ischgl for at være en risikozone 5. marts, efter at flere turister blev konstateret positive med covid-19 efter at være kommet hjem fra skisportsstedet.
Men fra myndighederne i Tyrol, som Ischgl altså er del af, var det nærmere sandsynligt, at turisterne havde fået virussen om bord på flyet hjem, end at de fået den i Ischgl, hvor ingen endnu var konstateret smittet med sygdommen.
To dage senere testede en bartender på Kitzloch positiv for covid-19, og da de østrigske myndigheder undersøgte de øvrige ansatte på Kitzloch, viste det sig, at i hvert fald 14 var blevet smittet med virussen.
Den smitte er blevet givet videre til blandt andet danske, norske og islandske gæster.
Endnu to dage senere lukkede Kitzloch, men skisportsstedet holdt åben indtil 13. marts. Günther Platter, som er guvernør i Tyrol, har erkendt, at det var en fejl at holde åbent, efter at have fundet smittetilfælde, og at Østrigs regering er på vej med en undersøgelse af, hvad der gik galt i Ischgl.
Men ifølge byens borgmester, Werner Kurz, fulgte Ischgl blot myndighedernes instrukser.
The Guardian skriver, at en østrigsk forbrugerretsgruppe nu forbereder et klassesøgsmål mod en eller flere skisportssteder i Tyrol – og flere tusinde mennesker tværs over Europa har angiveligt skrevet sig op som sagsøgere. De fleste er fra Tyskland og retter anklage mod Ischgl.