Alliansen udtrykker mistillid til tre svenske ministre: »Det svenske folk fortjener bedre«

Fire oppositionspartier har mistet tilliden til tre ministre i Stefan Löfvens regering i Sverige.

Alliansens partiledere, Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) og Jan Björklund (L) til pressemødet, hvor de udtrykker mistillid til tre nuværende svenske ministre. Fold sammen
Læs mere
Foto: 11720 Erik Simander/TT

Senest opdateret kl. 9.46.

Alliansen udtrykker mistillid til tre ministre i den socialdemokratiske svenske regering i forlængelse af en it-skandale i landets transportstyrelse.

Koalitionen af fire oppositionspartier udtrykker mistillid til infrastruktur-, indenrigs- og forsvarsministrene, forklarer Moderaternas leder, Anna Kinberg Batra, på et pressemøde.

Siden 1980 har der været syv afstemninger om mistillid til en minister i Riksdagen. Men ved ingen af disse har det kostet ministeren posten.

Det kræver simpelt flertal i forsamlingen at vælte en minister.

Oppositionen har de seneste dage rettet hård kritik af indenrigsminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

»Ygeman har haft viden om problemet uden at give informationerne videre,« gentog Jan Björklund, leder af Sveriges liberale parti, Liberalerna, på pressemødet.

Både Ygeman og Hultqvist var tirsdag i samråd.

De to ministre har erkendt, at de første gang hørte om problemet i den svenske transportstyrelse i foråret 2016.

De kendte til sagen i et år, før statsminister Stefan Löfven blev informeret.

Netop den sene orientering af statsministeren - og i særdeleshed resten af Riksdagen - har været et kardinalpunkt i kritikken fra Alliansen, der betegner sagen som en »dobbeltkatastrofe«, fordi den både rummer it-skandalen og regeringens - ifølge Alliansen - mangelfulde kommunikation. »Det svenske folk fortjener bedre,« konstaterer Anna Kinberg Batra på pressemødet.

Hvad betyder det for regeringen? Kan den blive siddende?

»Det må Stefan Löfven svare på,« svarer Anna Kinberg Batra.

Löfven har sagt, at skandalen har skadet Sverige og svenskerne. Han har også sagt, at han gerne ville have været orienteret tidligere.

Pressemødet er netop afsluttet.