Alle vil have del i sejren: Nu taler kurderne om al-Baghdadis undertøj

Både irakere, kurdere og amerikanere hævder, at det er deres efterretninger, der har ført til drabet på IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

USAs præsident bekræftede søndag, at specialstyrker fra USA har dræbt lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi. Otte helikoptere deltog i angrebet i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Drabet på Abu Bakr al-Baghdadi er et alvorligt slag mod Islamisk Stat (IS) – og en væsentlig sejr for USAs præsident, Donald Trump.

Men det er ikke hans fortjeneste alene, at den øverste IS-leder nu er død. Faktisk var det en kurdisk spion, der kom så tæt på al-Baghdadi, at han eller hun kunne stjæle IS-lederens undertøj. Det siger kurderne i hvert fald, skriver The Guardian.

Og irakiske efterretningskilder hævder samtidig at have haft kontakt til Baghdadis svigerindes mand – som skulle have indvilliget i at føre dem til IS-lederens placering. Men hverken kurderne eller irakernes udlægning af forløbet er bekræftet af det amerikanske forsvarsministerium.

SDF – den syrisk-kurdiske gruppe, som USA indtil for nylig støttede i krigen mod Islamisk Stat i Syrien – hævder således, at de spillede en central rolle i jagten på al-Baghdadi. Ifølge Polat Can, en højtstående officer i gruppen, havde SDF placeret en spion i al-Baghdadis inderkreds.

»Siden 15. maj har vi arbejdet sammen med CIA om at finde al-Baghdadi og overvåge ham tæt,« skriver Polat Can på Twitter:

»Vores egen kilde, som havde formået at komme tæt på al-Baghdadi, tog noget af al-Baghdadis undertøj med ud og foretog en DNA-test for at være (100 procent) sikker på, at det virkelig var al-Baghdadi.«

Trump besluttede i oktober at trække amerikanske soldater ud af det kurdiskkontrollerede nordøstlige Syrien, så Tyrkiet kunne påbegynde en offensiv mod kurderne nær grænsen.

Og tilbagetrækningen satte missionen mod al-Baghdadi i fare, hævder SDF nu også.

»For over en måned siden besluttede vi at eliminere al-Baghdadi. Men den amerikanske tilbagetrækning og tyrkiske invasion tvang os til at bremse vores specialoperationer, inklusive jagten på al-Baghdadi,« skriver Polat Can.

Og selv om SDF og USA ikke har haft det bedste forhold siden Trumps tilbagetrækning, hævder Polat Can altså også, at SDF stadig spillede en vigtig rolle i missionen, da al-Baghdadi blev dræbt. Det var således stadig en kurdisk spion, der dirigerede amerikanerne til det rette sted og deltog i operationen »indtil sidste minut«, skriver han.

Donald Trump har forklaret, at al-Baghdadi døde, da han forgæves forsøgte at flygte fra de amerikanske styrker og udløste en selvmordsvest i en tunnel. Det har Pentagon bekræftet. Men forsvarsministeriet kan ikke bekræfte, at al-Baghdadi skulle have »klynket og grædt«, mens flugten stod på, sådan som Trump ellers hævder.