»Alle syriske flygtninge drømmer om at komme til Tyskland«

På banegården i Wien er situationen kaotisk efter ankomsten af flere tusinde flygtninge via Ungarn, men det østrigske civilsamfund gør alt for at få flygtningene til at føle sig velkomne.

14-årige Mohammed (stort foto i midten) var blandt de titusindvis af flygtninge og migranter, der kom til Østrig i weekenden. Han har efterladt sine forældre i Syrien og håbede ligesom tusindvis af andre på at komme med toget mod Tyskland fra Westbahnhof i det centrale Wien. Søndag formiddag var han blandt de heldige og kunne sætte kursen mod Hamburg, hvor flere af hans familiemedlemmer allerede er flygtet til. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WIEN: Søndag formiddag på banegården Westbahnhof i det centrale Wien. Med timers mellemrum ruller overfyldte tog ind på banegården. Ud af kupeerne kommer synligt lettede flygtninge og migranter, der fejrer deres ankomst i sikkerhed.

Nogle af flygtningene vil rejse mod Belgien og Holland, men langt de fleste af de nyankomne flygtninge venter på at stige på et tog til tyske byer som München, Hamburg og Berlin.

»Alle syriske flygtninge drømmer om at komme til Tyskland«, siger 14-årige Mohammed, som har efterladt sine forældre i Syrien, for at undslippe den syriske borgerkrig. Selv vil han til Hamburg, hvor familiemedlemmer fra Syrien allerede er ankommet.

Mohammed venter på perronen sammen med en lille gruppe af venner og bekendte, der ligesom ham har kastet sig ud i en farefuld flugt fra borgerkrigen i Syrien. Mohammed, som stammer fra byen Dara i det sydlige Syrien, har mistet en onkel og flere fætre i bombeangreb fra Assads luftvåben.

Han fortæller om krigens rædsler i et objektivt og behersket tonefald, men i hans øjne er det tydeligt, at oplevelserne i Syrien har sat sit præg på den 14-årige dreng, der bærer samtlige sine ejendele i en lille plastikpose.

Alene lørdag krydsede omtrent 10.000 asylsøgere grænsen fra Ungarn til Østrig. Lignende tal ventes i de næste par dage. Situationen er kaotisk, almindelig togdrift er højst uregelmæssig, men noget tyder på, at Østrig er klar til at tage imod strømmen af asylsøgere. Myndighederne arbejder på højtryk for at tackle de logistiske udfordringer i forbindelse med menneskestrømmen.

»I er i sikkerhed«

Sammen med et par venner er 38-årige Nora Breitenecker taget ind til banegården Westbahnhof for at se, om der er brug for hjælp til flygtninge, men omfanget af hjælp og assistance fra lokale er allerede omfattende. I maj tilbød Nora Breitenecker og hendes familie en syrisk familie, far, mor og fire børn, at den kunne at bo i deres hus i en mindre landsby godt 60 kilometer væk.

Lørdag afholdt Breitenecker og den syriske familie en stor fest med syriske traditioner for at fejre familiens ankomst i sikkerhed. Hele landsbyen, der oprindeligt var skeptisk over for de nye naboer, deltog i festen.

»Holdningen til flygtninge i Østrig har ændret sig lynhurtigt i de seneste par dage«, siger Nora Breitenecker til Berlingske.

I en officiel meddelelse byder bystyret i Wien de mange tusinde flygtninge velkommen til Østrig: »Vi gør vores bedste for at organisere assistance. I er i sikkerhed. Hilsen Wien«.

På perronen på Westbahnhof tilbyder Caritas-medarbejdere både forplejning, juridisk assistance og tolkning fra arabisk til tysk til de nyankomne flygtninge, hvoraf mange håbefuldt spørger forbipasserende, hvilke europæiske lande, der tilbyder de bedste udsigter til at få asyl.

En kontrast til Ungarn

En ung mand i en skriggul vest hviler sig op af et hegn i nærheden af spor 3 på banegården. På bagsiden af vesten hænger et A4-ark med budskabet: »Free Wifi – Refugees Welcome« – gratis wifi, flygtninge er velkomne.

Efter ankomsten til Wien har mange flygtninge travlt med at kontakte familiemedlemmer og venner med budskabet om, at de er nået i foreløbig sikkerhed. Størstedelen af de nyankomne, der for nylig har krydset grænsen fra Ungarn, beretter om hårrejsende oplevelser med det ungarske politi.

»Ungarn er forfærdeligt. Jeg har set, hvordan politiet tæsker folk med knipler,« siger 14-årige Mohammed til Berlingske.

Efter at have krydset grænsen fra Serbien til Ungarn blev Mohammed arresteret af politiet, der tog hans fingeraftryk. Efter at være blevet tilbageholdt i tre dage mistede han sin taske med ejendele, men Mohammed skænker det ikke mange tanker, nu når han er ankommet til Østrig, hvor efteråret langsomt er begyndt at sætte ind.

»Bliver det meget koldt her i Østrig?,« spørger Mohammed.