Alle stemmer fra valget i Afghanistan skal genoptælles

To kandidater ser sig selv som sejrherrer efter valget i Afghanistan. Nu skal hver eneste afgivne stemme genoptælles.

De to præsidentkandidater Ashraf Ghani (til venstre) og Abdullah Abdullah side om side. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAH MARAI

Afghanistans to rivaliserende præsidentkandidater er nu gået med til at anerkende resultatet af en genoptælling af alle stemmerne. Det siger den amerikanske udenrigsminister John Kerry, der er i Afghanistan for at mægle mellem de to kandidater.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters skal genoptællingen efter planen indledes inden for et døgn. Det kan dog tage adskillige uger at nå igennem alle stemmerne, hvorfor en planlagt indsættelse af en ny præsident 2. august formentlig ender med at blive udskudt.

Hårdknuden mellem de to førende kandidater, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, har forplumret udsigterne til et gnidningsløst magtskifte efter valget, der fandt sted 14. juni.

»Begge kandidater har forpligtet sig til at deltage i og overholde resultaterne af den største og mest omfattende revision. Hver eneste stemme, der er blevet afgivet, vil blive revideret,« sagde USAs udenrigsminister, John Kerry, ved et pressemøde med Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani.

Udenrigsministeren betegner det som »det stærkest mulige signal fra begge kandidater«.

Abdullah Abdullah har nægtet at anerkende det foreliggende valgresultat, der har vist føring til Ashraf Ghani på næsten en million stemmer, og han har beskyldt sin politiske modstander for valgsvindel. Han har samtidig truet med at danne en såkaldt parallelregering.

Han opfordrede dog på baggrund af beslutningen om den fulde genoptælling den afgående præsident, Hamid Karzai, til at udskyde indsættelsen af en ny regering.

Hamid Karzai siger ifølge Reuters, at han håber på en hurtig afslutning af genoptællingen. Indsættelsen af hans efterfølger vil finde sted efter afgørelsen, siger han.

Ifølge John Kerry vil genoptællingen blive superviseret efter internationale standarder, og der vil være repræsentanter for begge kandidaterne, der sammen skal følge genoptællingen.

USAs regering har advaret om konsekvenserne, hvis begge sider erklærer sejr og forsøger at overtage magten.