Alle sirener i gang i Warszawa

Mindehøjtideligheden for Polens 96 flyofre, herunder nationens præsident, er i gang. Berlingske.dk rapporterer direkte fra Pilsudskipladsen.

epa02114245 People still gather in front of the Presidential Palace of Warsaw, Poland, 12 April 2010. New candles are lit, flowers arrived, people pray for the victims of aircrash in Smolensk, Russia, which took the lives of over 90 people including Polish president Lech Kaczynski, his wife Maria and a large group of leading Polish state officials and politicians. EPA/Pawel Supernak POLAND OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: Pawel Supernak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WARSZAWA: En sirenesymfoni, der fik det til at isne hos hundredtusinder af mennesker, markerede lørdag middag indledningen til mindehøjtideligheden i Warszawa for de 96 mennesker, herunder Polens præsident, der for en uge siden omkom ved en flyulykke i Rusland.

LÆS OGSÅ: Million
på vej til mindehøjtidelighed i Warszawa

Præcis klokken 12 satte ikke blot luftværnssirener, men også udrykningshorn fra politibiler og ambulancer i gang med en øredøvende larm på Pilsudskipladsen midt i den polske hovedstad.

LÆS OGSÅ: Polens luftrum lukket på ubestemt tid

Pladsen er sort af mennesker, mange holder flag i de polske farver eller med Solidaritets navnetræk. Det var den frie fagbevægelse Solidaritet, som også den omkomne præsident Lech Kaczynski, tilhørte, der i 1980erne banede vejen for demokratiet i Polen og det øvrige Østeuropa.

Inden sirenerne gik i gang var der en ejendommelig stemning. Trods de mange mennesker hørtes næsten ikke en lyd. Omkring ti minutter før middag havde skuespilleren Olgierd Lukaszewicz læst apokalyptiske betragtninger fra Johannes’ Åbenbaring i Det nye Testamente. Da sirenerne gik i gang stod alle stille.

Der ventes omkring en million mennesker i og omkring pladsen, hvor der er i øjeblikket er solskin, men koldt.Klokken 13. Begynder mindegudstjenesten fra det store, udendørs alter, hvor et monumentalt kors er omgivet af portrætter af samtlige omkomne.