Alle passagerer er reddet fra indefrosset skib

En redningshelikopter har fragtet 52 forskere og turister væk fra Akademik Shokalski, der har siddet fast i isen ved Antarktis siden juleaften. 22 besætningsmedlemmer bliver på skibet.

Alle ombordværende på det skib, der har været frosset fast i dagevis, er nu reddet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Peacock
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lykkedes torsdag over middag dansk tid kinesiske og australske redningsfolk at evakuere 52 forskere og turister fra skibet MV Akademik Shokalski, som har været frosset fast i isen ved Antarktis siden 24. december.

»Vi har klaret den og har det trygt og godt på Aurora Australis. En stor tak til kineserne og australierne for deres hårde arbejde,« skriver Chris Turney, professor og ekspeditionsleder, på Twitter.

Tilbage på Shokalski er besætningen på 22 russere, som håber, at de inden længe kan bryde fri af isen, hvis vejret ændrer sig til det bedre. Siden juleaften har skibet siddet fast i mere end tre meter tyk is.

Helikopteren fra den kinesiske isbryder Xue Long landede første gang på isen torsdag morgen ved siden af Shokalski og foretog en skanning af området. Nogle besætningsmedlemmer fra helikopteren blev sat af på isen, og det fik flere af de ombordværende på Shokalski til at juble.

»Den kinesiske helikopter er ankommet til Shokalski. Det er hundrede procent sikkert, at vi er på vej! En stor tak til alle,« lød det fra ekspeditionsleder Chris Turney på det tidspunkt.

Redningsaktionen, som var planlagt til at tage omkring fem timer, blev imidlertid udskudt, fordi den pram, som skulle fragte de evakuerede fra Xue Long til den australske isbryder Aurora Australis, havde problemer med at nå frem til det kinesiske skib.

Selv om de 52 passagerer nu er reddet, kommer der til at gå nogle uger, før de får fast grund under fødderne. Aurora Australis skal først omkring den australske base, Casey Antarctic Base, for at tanke brændstof.

MV Akademik Shokalski forlod New Zealand 28. november og var inden torsdagens redning kun få dage fra at løbe tør for mad.

Australis Aurora forsøgte at komme den fastfrosne ekspedition til undsætning ved juletid, men måtte opgive ti sømil fra skibet, mens en kinesisk isbryder kom lidt tættere på nogle dage efter, men vendte om blot seks sømil fra skibet på grund af den metertykke is.