Alle nye flygtningecentre hemmeligholdes i Sverige

Brandattentater mod svenske flygtningecentre fortsætter, og nu har Migrationsverket besluttet, at adresser på centrene skal hemmeligholdes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: Den seneste tid har flygtningecentre i Sverige igen og igen stået i flammer, og nu har Migrationsverket, der svarer til Udlændingestyrelsen i Danmark, besluttet at hemmeligholde planer om nye flygtningecentre. Det skriver Dagens Nyheter.

Samtidig øger Säpo, det svenske rigspolitis efterretningsvæsen, opmærksomheden i forhold til de fora på nettet, hvor svenskere hylder brandene.

Siden sommeren har der været 13 brande på flygtningecentre og planlagte flygtningecentre, skriver Dagens Nyheter.

Så sent som tirsdag aften var der brand på Färingtofta Skole i Klippan Kommune i Skåne, hvor der skal indkvarteres uledsagede flygtningebørn. Og mandag aften var der brand både på et planlagt flygtningecenter og på et beboet flygtningecenter.

Det står endnu ikke klart, hvordan alle brandene er startet, eller om der er nogen sammenhæng mellem dem, men politiet mistænker i flere tilfælde, at brandene er påsat, og at der ligger hadforbrydelser bag.

»Det er meget bekymrende, og vi ser alvorligt på det. Men vi opgiver ikke centrene. Staten kan ikke lade sig skræmme af dette,« siger leder i Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, til Dagens Nyheter.

Migrationsverket og politiet har daglige møder på forskellige niveauer, og sikkerheden for asylansøgerne står højt på dagsordenen.

»Både vi og politiet har øget sikkerheden de steder, hvor politiet mener, der er behov for det. Samtidig ser vi, at sikkerhedsfirmaer har svært ved at påtage sig alle de opgaver, som vi giver dem i dag, og politiet har heller ikke mulighed for at være til stede på alle vores centre,« siger Mikael Ribbenvik.

Derfor har Migrationsverket nu taget et nyt skridt mod øget sikkerhed, der betyder, at deres lister over planlagte og eksisterende flygtningecentre klassificeres.

»Det skal ikke være muligt at få en komplet liste over adresser på asylcentre,« siger Mikael Ribbenvik.

Oplysningerne vil dog være til rådighed lokalt, men dette kan også ændre sig. Flere kommuner har på grund af brandene selv valgt at holde adresserne hemmelige. Imidlertid har det nationalistiske parti Sverigedemokraterne i Lund besluttet at offentliggøre sin egen liste over planlagte asylcentre i nærområdet.

»Du må spørge dem, hvad formålet er med det. Vi vil i hvert fald ikke medvirke til at lave denne kortlægning,« siger Mikael Ribbenvik.