Allawi: Nu skal vi stå sammen

Bekymring i Irak og resten af verden over, at meget få sunnier synes at have stemt i det centrale, voldsramte Irak. Grafik: Hvad skal der nu ske

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TEL AVIV: Den midlertidige irakiske premierminister, Iyad Allawi, opfordrede dagen efter det succesrige valg i Irak til sammenhold og enhed de forskellige etniske og religiøse grupper imellem.

»Terroristerne ved, de ikke kan vinde. Vi træder nu ind i en ny æra i vores historie, og alle irakere - uanset om de stemte eller ej - bør stå skulder ved skulder og bygge fremtiden. Nu er det tid for os at samarbejde, så hele verden kan se, hvad dette betydningsfulde land kan udrette,« sagde Allawi i sin første pressekonference siden valget.

»Fra i dag vil jeg påbegynde en ny national dialog for at sikre, at alle Iraks stemmer vil være repræsenteret i den kommende regering. Verdens øjne hviler på os,« sagde han.

Dermed har det store shia-flertal i Irak inviteret de boykottende sunni-muslimer ind i varmen allerede inden stemmerne er talt op efter søndagens valg.

Valgkommissionen mener først at kunne bringe et endeligt valgresultat engang i næste uge, og end ikke stemmeprocenten er blevet offentliggjort endnu.

Stor forskel
Vurderinger, baseret på medierapporter og gæt fra enkelte afstemningssteder, tyder på en stor stemmedeltagelse i det sydlige shia-område og i det nordlige kurdiske område.

Men i den voldshærgede centrale sunni-region har valgdeltagelsen været betydeligt lavere. I visse områder har kun ganske få stemt, andre steder er valglokaler slet ikke blevet åbnet.

Det menes, at mange sunnier enten har efterfulgt opfordringen til at boykotte valget, eller de er blevet væk af frygt for terrorgruppernes trusler. Det har voldt stor bekymring i resten af verden, og i mange kommentarer opfordres shia-flertallet til at invitere sunni-muslimerne med i det kommende arbejde med en ny forfatning. Det er tilsyneladende også, hvad Allawi har gjort.

Valgkommissionen vurderede i går, at valgdeltagelsen ville komme højere end 60 pct., svarende til ca. otte mio. vælgere.

Allawi kan måske fortsætte
Hvilke af de flere end 100 partier, der er valgt, er der ingen tal for. Men det menes, at Den Forenede Irakiske Alliance har klaret sig godt. Alliancen menes at blive støttet af storayatollah Ali al-Sistani. Men også den sekulære Iraks Liste med Iyad Allawi som spidskandidat menes at have fået mange stemmer. Viser det sig at holde stik, så kan det betyde, at Allawi kan fortsætte som premierminister.

Al-Sistani, der forud for valget havde udstedt en fatwa, der gjorde det til en religiøs pligt for shiamuslimer at stemme, takkede i går sine støtter for at have trodset oprørerne og gået ud at stemme.

En række selvmordsbomber og morterangreb i elleve forskellige byer betød, at 35 civile irakere og ni oprørere døde på valgdagen.