Algeriets regeringsparti har valgt ny leder

Den 50-årige forretningsmand Mohamed Djemai er valgt som ny FLN-leder, oplyser det statslige tv i Algier.

Omfattende demonstrationer var med til at tvinge Algeriets mangeårige leder Abdelkader Bouteflika fra magten i starten af april. (Arkivfoto) Ryad Kramdi/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Algier. Algeriets regerende parti, FLN, har valgt Mohamed Djemai som ny leder, oplyser det statslige tv i Algier.

Djemai, som er en 50-årig forretningsmand, er blevet valgt næsten en måned efter massedemonstrationer tvang Abdelaziz Bouteflika til at gå af som præsident efter næsten 20 år ved magten.

Demonstrationer mod styret fortsætter med krav om gennemgribende reformer, som skal fjerne den regerende elite fra dens magtpositioner, så landet klan blive demokratisk.

Parlamentsformand Abdelkader Bensalah er blevet udpeget som midlertidig præsident.

Regeringspartiet FLN - Den Nationale Frihedsfront - har domineret den politiske scene i Algeriet siden 1962.

Bouteflika er ofte blevet lovprist for at trække landet ud af en langvarig krig med militante islamister i 1990'erne. I hans sidste tid ved magten var den aldrende leder svækket af sygdom, og det skabte harme hos mange, at han ikke blot af sig selv forlod den politiske scene.

Algeriets præsidentkontor har meddelt, at der skal holdes præsidentvalg 4. juli.

Demonstrationerne mod regimet har stort set været fredelige. Men folk på gaden har vist, at det ikke er nok, at Bouteflika er forsvundet som præsident.

Demonstrationerne har talt titusinder af mennesker fra alle samfundslag. Under de mange demonstrationer har demonstranter haft bannere med påskriften: »Alle korrupte skal retsforfølges«.

Algeriet er blandt andet plaget af stor arbejdsløshed. Særligt blandt unge, hvor hver fjerde under 30 år er arbejdsløs.

Algerierne holdt sig i årevis væk fra politiske protester. De frygtede tidligere Bouteflikas sikkerhedstjeneste og den skare af veteraner fra den algeriske uafhængighedskrig fra 1954 til 1962, der satte sig tungt på samfundsapparatet i det nordafrikanske land.

/ritzau/Reuters