Alexis Tsipras leger med ilden

Med en kold skulder, udskudte betalinger og en ny græsk flirt med Ruslands præsident, Vladimir Putin, forringes udsigterne til en aftale, der kan redde Grækenland fra fallittens rand.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har af blandt andre IMF fået besked på, at dybtgående reformer af ikke mindst pensionsområdet er nødvendige. Tsipras har lovet det stik modsatte til de græske vælgere, nemlig bedre offentlige pensioner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: »Vær ikke bekymret!«

Sådan lød ordene fra den græske premierminister, Alexis Tsipras, da han forlod Bruxelles natten til torsdag. Grækenland skulle nok betale sit gældsafdrag på 2,3 milliarder kroner til Den Internationale Valutafond (IMF) om fredagen. Men fredagen kom, og i stedet valgte Grækenland til de flestes overraskelse at udskyde betalingen til senere på måneden.

IMFs regler tillader, at et land samler alle sine afdrag i en måned og betaler samlet i slutningen af måneden. For Grækenland vil det nu sige fire afdrag samlet til én betaling på i alt 11,5 milliarder kroner ved udgangen af juni. Men ingen lande har benyttet sig af den regel i tre årtier, og da det skete sidst, var det et dybt gældsplaget Zambia, der udskød en betaling på den måde.

Godt nok er krisen dyb i Grækenland, men dog på ingen måde sammenlignelig med situationen i Zambia i 1980erne. Og den græske beslutning kom bag på selv IMFs øverste direktør, Christine Lagarde. Hun nåede torsdag at udtale, at Grækenland nok skulle betale, før piben fik en anden lyd.

Dette seneste træk fra Tsipras har igen fået den spæde optimisme om en mulig aftale med grækerne i Bruxelles til at forstumme. Nu er det netop bekymring blandet med en god del frustration, der præger stemningen i Bruxelles.

»Det er en overraskende beslutning, for Grækenland har pengene. Det må tolkes som et tegn på, at Tsipras vil spille hårdt mod hårdt, men dermed presser han sig selv op i et hjørne, for han får kun en aftale, hvis han giver sig. Kreditorerne mener allerede, at de har strakt sig langt,« fortæller en kilde tæt på forhandlingerne.

Kreditorerne – der først og fremmest tæller eurolandene og IMF, men også Den Europæiske Centralbank (ECB) – har i sit seneste »tilbud« til Tsipras slækket på de overordnede sparekrav, men de holder fast i, at dybtgående reformer af ikke mindst pensionsområdet er nødvendige. Tsipras har lovet det stik modsatte til de græske vælgere, nemlig bedre offentlige pensioner, og det ser foreløbigt ud til at være en rød linje, som gør det meget svært for parterne at mødes.

Manglende tillid

Den udskudte betaling til IMF havde en tydelig effekt på finansmarkederne fredag, hvor de græske aktier faldt betydeligt, mens renterne steg tilsvarende. Der er ganske enkelt ingen tillid til Grækenland i finansmarkederne. Landet har dermed ingen chance for at skaffe penge ved at sælge statsobligationer i markedet, og Grækenland har derfor desperat brug for adgang til de sidste knap 54 milliarder kroner, der er tilbage i redningspakkerne fra de øvrige eurolande og IMF.

De livgivende milliarder bliver dog ikke frigjort uden de krævede reformer, men da Tsipras fredag aften skulle tale om forhandlingerne i det græske parlament, gjorde han ikke noget for at komme kreditorerne i møde. Tværtimod var det tydeligt, at han talte til medlemmerne af sin egen Syriza-alliance, hvor et oprør mod Tsipras truer, hvis han accepterer det seneste forslag fra Bruxelles.

»Vores forslag er det eneste realistiske, som respekterer, hvordan folket stemte i januar. Jeg vil gerne høre fra oppositionen, om den mener, at vi skal acceptere forslaget fra institutionerne (EU, ECB og IMF, red.),« sagde Tsipras og tilføjede, at der er behov for en aftale, der lukker al snak om et græsk exit fra euroen.

Han kritiserede den manglende »kompromisvilje« hos kreditorerne og sagde blandt andet, at den græske regering ikke vil acceptere højere skat på elektricitet. Han bragte også kravet om »gældseftergivelse« på banen, selv om grækerne ellers er gået stille de seneste måneder med dette krav, som eurolandene på ingen måde vil acceptere.

Flirt med Putin

Tsipras benyttede også fredagen til en samtale med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Ifølge de officielle meldinger talte de om en kommende russisk gasledning gennem Tyrkiet til Grækenland, men ikke om den brudte våbenhvile i det østlige Ukraine. Tsipras vil nu tage til Rusland for at møde Putin til det russiske International Economic Forum, der finder sted i Sankt Petersborg den 18.-20. juni – kort før det EU-topmøde, hvor EUs stats- og regeringschefer ventes at forlænge de økonomiske sanktioner over for netop Rusland.

Flirten med Putin falder med sikkerhed ikke i god jord hos Tysklands kansler, Angela Merkel, der søndag inviterer til G7-topmøde, som bringer USAs præsident, Barack Obama, til Tyskland. Her vil den fortsatte usikkerhed om Grækenlands skæbne spøge i kulissen, men Merkel ønsker ikke, at Grækenland skal komme til at overskygge den officielle dagsorden på G7-topmødet.

I næste uge mødes Tsipras til gengæld med en række af de øvrige stats- og regeringschefer i EU, når der er topmøde mellem EU og Latinamerika i Bruxelles. Og der vil det græske drama næsten uundgåeligt løbe med opmærksomheden.