Alexis Tsipras er vant til at kæmpe mod alle odds

Grækenlands nye premierminister, Alexis Tsipras, har altid vist vejen for sine politiske fæller. Nu lover han at lede hele befolkningen ud af krisen.

Søndagens absolutte sejrsherre ved det græske valg, Alexis Tsipras (i midten), så tilfreds ud, da han mandag satte kurs mod sit nye premierministerkontor i Athen umiddelbart efter at have sværget sin ed hos præsident Papoulias. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Fold sammen
Læs mere

LONDON: Syriza er et kollektivt projekt, men i øjeblikket fremstår valgsejren i Grækenland som én mands overvældende triumf. Alexis Tsipras har vundet regeringsmagten ved at overbevise de græske vælgere om, at det er muligt at udfordre den tyske finansielle »motor« i EU-systemet og forbunds­kansler Angela Merkels krav om hårde sparekrav som eneste vej ud af krisen.

Et bundløst forgældet lille land i udkanten af Europa er måske ikke det mest oplagte fundament for en styrkeprøve med den mest magtfulde europæiske politiker. Omvendt kom Merkel selv til magten fra en politisk »udkantsbaggrund« i DDR.

Tsipras er vant til at kæmpe mod alle odds, og den kun 40-årige regeringschef har siden 16-årsalderen udvist et særligt talent både som politiker og leder. Året efter Murens fald tog den daværende ungkommunist initiativet i en landsomfattende studenterprotest, hvor han isolerede demonstranternes mest radikale krav og i stedet fokuserede på en snæver politisk sejr, der kostede undervisningsministeren stillingen.

»Jeg er kompromissøgende, fordi jeg ønsker at have realistiske mål,« sagde Tsipras forud for søndagens valg til Financial Times.

»På samme tid er jeg meget beslutsom, hvis jeg ved, at det er nødvendigt at tage kampen.«

Det fandt Tsipras nødvendigt internt i partiet i 2006, da den 32-årige politiker tilkæmpede sig positionen som Syrizas kandidat til Athens borgmesterpost og sendte et ungdommeligt pust ind i græsk politik. Tre år senere tog han den endegyldige kamp med sin tidligere mentor om magten over partiet.

Har skruet op for statsmanden

Da krisen for alvor bed sig fast, var Tsipras klar til at slå til på landsplan. Ved to valg med få ugers mellemrum hoppede Syriza først fra under fem procentpoint til næsten 17 og derefter til 27 procent af stemmerne som næststørste parti. Succesen har ikke udadtil haft større indvirkning på Tsipras som person.

Han bor fortsat i lejlighed i et ikke prangende kvarter i Athen. Han er ikke kirkeligt gift, men bor med sin partner, og han følger angiveligt fortsat sine to sønner til skole, når det passer ind. Et image langt væk fra grækernes politiske elite er styrket af, at han aldrig går med slips. Han har selv understreget, at han heller ikke havde slips på, da han for nyligt mødte paven og ikke »forventer« at begynde at bruge det nu.

Noget er der dog sket. Tsipras er de seneste uger blevet markant mindre konfrontatorisk i sine udtalelser mod EU og euroen. Det tolker nogle som, at han har skruet op for »statsmanden« og neddæmpet de revolutionære instinkter. Tsipras har ifølge flere kilder »Che« Guevara som en af sine store helte, og den yngste af sønnerne er med mellem­navnet »Ernesto« opkaldt efter det argentinske revolutionsikon.

Nu skal Tsipras vise, at han mestrer kompromiset og den nødvendige kamp på det helt store plan. Berlingske mødte for nyligt både Syriza-medlemmer, partiets vælgere og politiske modstandere. De var alle enige om, at Tsipras og Syriza trods de radikale socialistisk-kommunistiske rødder ikke får et mandat til en græsk »revolution«. De fleste grækere vil bare have det bedre efter mere end fem års dyb krise og håbløshed. Tsipras har solgt dem håbet, men det kan vise sig at være den lette del af opgaven i forhold til at få Merkel og EU til at købe hans argumenter.

Venstreorienterede grækere med eventuelle større revolutionære forhåbninger til deres nye mand i spidsen kan foreløbig glæde sig over, at Tsipras mandag mødte frem hos præsidenten uden slips og i øvrigt understregede sit ateistiske sindelag med et ønske om en ikke-religiøs ed ved indsværgningsceremonien i stedet for den traditionelle over bibelen.