Alexander Litvinenko videregav Yukos-papirer

Kort før Alexander Litvinenko døde overdrog han dokumenter vedrørende Kremls kontroversielle overtagelse af den russiske energigigant Yukos.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få uger før den tidligere russiske efterretningsagent Alexander Litvinenko døde, tog han til Israel for at overdrage dokumenter vedrørende Kremls kontroversielle overtagelse af den russiske energigigant Yukos. Det skriver den britiske avis The Times.

Ifølge avisen leverede Litvinenko dokumenterne til Leonid Nevzlin, som var tidligere næstkommanderende i Yukos. Han flygtede til Tel Aviv, efter at Kreml havde overtaget og videresolgt Yukos, som havde en værdi af over 220 milliarder kroner.

Dokumenterne bliver overdraget til britisk politi i dag.

Opsigtsvækkende beviser

- Aleksander havde informationer om forbrydelser, som den russiske regering deltog i. Han gav for nylig mig og mine advokater dokumenter, som kaster lys over de væsentligste aspekter af Yukos-sagen, siger Nevzlin, som flygtede til Israel, fordi han frygtede for sit liv.

Hav siger videre, at det er hans "pligt" at overdrage papirerne til London-politiet, som efterforsker drabet.

Efterforskere bekræfter over for The Times, at Litvinenko havde fundet opsigtsvækkende beviser, om hvad der skete med dem, som modsatte sig opsplitningen af Yukos.

Flere personer med tilknytning til selskabet skulle være forsvundet eller omkommet under mystiske omstændigheder, mens lederen, Mikhail Khodorkovsky, og andre er havnet i fængsel.

Fandt radioaktivt stof

Alexander Litvinenko døde i torsdags på et hospital i London, efter i tre uger at have kæmpet for livet.

Dagen efter fandt britiske eksperter rester af det højradioaktive stof polonium 210 i kroppen på den tidligere russiske efterretningsagent.

Scotland Yard fandt også spor af det radioaktive stof i Litvinenkos hjem, på en sushi-bar og på et hotel.

Litvinenko mente selv, at det var den russiske præsident, Vladimir Putin, som stod bag forgiftningen.

- Du kan bringe en mand til tavshed. men der vil lyde et brøl af protester fra hele verden i dine ører i resten af dit liv, hr. Putin, sagde den tidligere agent i en erklæring, som venner læste op foran hospitalet, hvor han døde.

Putin afviser, at russiske myndigheder skulle stå bag forgiftningen. En russisk talsmand kaldte fredag påstandene for "nonsens".

Udvidet efterforskning

Lørdag udvidede britisk politi og efterretningstjenester efterforskningen af Litvinenkos død.

Politiet er nu gået i gang med at studere videooptagelser og andre beviser fra de steder, hvor Litvinenko færdedes i London.

Antiterrorenheder er angiveligt i færd med at undersøge, hvor det højradioaktive stof polonium stammer fra. Det er sjældent, at stoffet findes uden for militære kredse eller forskningsmiljøer.

Udenrigsministeriet i London meddelte fredag, at det har kontaktet myndighederne i Moskva for at få hjælp til sagen, som betragtes som "meget alvorlig".

Kilder: NTB, The Times