Aleppo er næste humanitære katastrofe

Op til 70.000 syrere flygter mod Tyrkiet fra den krigsramte syriske by Aleppo. De tilbageblivende risikerer at komme under det syriske regimes snarlige belejring.

De titusindvis af flygtninge, som forsøger at undslippe storbyen Aleppo, er – som drengene på billedet – forhindret i at komme til Tyrkiet, fordi grænsen er lukket. Øst for Aleppo hersker Islamisk Stat, mod vest kurderne og i syd optrapper Assads regeringsstyrker og Rusland bombardementerne. Foto: Bulent Kilic Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Han står i vinterkulden og venter på, at Tyrkiet åbner grænsen.

Anas al-Khatib er blandt de titusinder af syrere, der i løbet af de seneste dage er flygtet fra Syriens største by, Aleppo. Men lige som de andre flygtninge er han i øjeblikket forhindret i at komme videre. Han er strandet, fordi Tyrkiet, der ligger få hundrede meter nord for det sted, han opholder sig, har lukket grænsen. Mod øst er områderne kontrolleret af Islamisk Stat. Mod vest har kurderne kontrollen. Og mod syd, hvor han kommer fra, optrapper det syriske regime og Rusland i øjeblikket bombardementerne.

»Jeg er flygtet fra Aleppo på grund af de russiske bombardementer. De bomber alt, også civile områder. Og jeg er bange for, at regimets hær vil omringe byen,« siger Anas al-Khatib til Berlingske.

Han har opholdt sig i Aleppo gennem hele den syriske borgerkrig. Men nu er det blevet for meget. Ifølge Anas al-Khatib er der i øjeblikket flere end 20.000 flygtninge ved den tyrkiske grænse, men mellem 30.000-50.000 meldes at være på vej.

I løbet af weekenden opfordrede EUs udenrigministre Tyrkiet til at lade de flygtende syrere krydse grænsen. Indtil videre holdes de mange flygtninge på den syriske side af grænsen.

Rusland og det syriske regime har i løbet af den seneste uge optrappet luftangrebene mod Aleppo, samtidig med, at tropper fra regimet, Hizbollah og Iran forsøger at omringe byen, hvor omkring 350.000 civile stadig menes at opholde sig sammen med krigere fra de forskellige syriske oprørsbevægelser.

Det massive russiske bombardement af landområderne uden for Aleppo baner vej for det syriske regimes fremgang. Observatører ser nu en reel mulighed for, at den storby, der siden 2012 har været domineret af de syriske oprørsgrupper, inden for længe vil blive omringet af det syriske regime og dets allierede. I den situation kan regimet enten forsøge at sende militæret ind i byen og skabe et blodbad eller holde byen afskåret fra nye forsyninger og dermed forsøge at tvinge de militante grupper til at overgive sig. Den taktik bruger det syriske regime i byen Madaya, hvor Internationale Røde Kors for nylig fik adgang, efter at byen havde været afskåret fra al nødhjælp i mere end tre måneder.

Regimet vil sulte Aleppo i knæ

Firas Abi Ali, analytiker ved IHS Country Risk, et firma, der blandt andet foretager trusselsvurderinger i konfliktområder, mener, at det syriske regime vil foretrække at sulte lokalbefolkningen i Aleppo, idet en militær erobring af hele byen vil resultere i høje dødstal på begge sider.

»Regimet forventes at forsøge at sulte byen i knæ, når den er omringet,« siger han til Buzzfeed.

Det samme mener Rami Zayat, en syrisk journalist, der bor i Aleppo. Via Skype fortæller han, at det syriske regimes fremgang i landområderne uden for Aleppo gør indbyggerne bange.

»Regimet vil forsøge at belejre Aleppo. Og den seneste uge har angrebene uden for byen været mere intense end nogensinde. Regimet har hver nat angrebet med flere end 1.000 mortergranater, og omkring 20 kampfly har taget del i bombardementerne. Det gør indbyggerne i Aleppo bange og stressede,« siger Rami Zayat til Berlingske.

Situationen inde i selve Aleppo beskriver han som relativt rolig, idet langt de fleste angreb i øjeblikket finder sted uden for Aleppo. Men i løbet af de seneste dage har kampfly ifølge Rami Zayat bombet Aleppo ti gange om dagen.

»De rammer civile områder, veje, bygninger, markeder. Forleden døde 15 personer i et bombardement,« siger han.

Rami Zayats nærmeste familie har allerede forladt Aleppo og opholder sig i byen Idlib. Selv har han valgt at blive for at se, hvordan situationen udvikler sig.

»Ingen ved, hvad der kommer til at ske. Måske vil Tyrkiet og Saudi-Arabien blande sig i krigen ved at sende soldater til Aleppo,« siger han.

I øjeblikket er det stadig muligt at flygte fra Aleppo i retning af byen Idlib, men regimet har afskåret Aleppos direkte adgang nordpå til Tyrkiet. Det betyder, at langt de fleste, der flygter fra Aleppo først og fremmest flygter i retning af Idlib og ikke direkte mod Tyrkiet.