»Aldrig igen«: Italien indkalder til EU-hastemøde efter bådkatastrofe

Italiens premierminister, Matteo Renzi, har indkaldt EU-lederne til et hastemøde efter søndagens kæntringsulykke i Middelhavet, hvor op mod 700 bådflygtninge frygtes druknet.

ARKIVFOTO. Italiens premierminister, Matteo Renzi, har indkaldt EU-lederne til et hastemøde efter søndagens kæntringsulykke i Middelhavet, hvor op mod 700 bådflygtninge frygtes druknet. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den italienske premierminister, Matteo Renzi, har søndag indkaldt sine kolleger i EU til et krisemøde for at diskutere den voksende flygtningestrøm over Middelhavet og de medfølgende druknekatastrofer.

Det siger en talsmand for Renzi til Reuters.

Hundredvis af mennesker frygtes druknet, efter en båd med op mod 700 flygtninge sent lørdag aften kæntrede i libysk farvand godt 200 kilometer fra den italienske ø Lampedusa.

Ulykken er den seneste i en række af kæntringsulykker i Middelhavet mellem Libyen og Italien. Alene i den forgangne uge er 10.000 flygtninge blevet reddet i land af den italienske kystvagt, mens yderligere 400 frygtes druknet, da en anden båd kæntrede mandag.

Det er på tide, at EU handler og beskytter de mange bådflygtninge, lyder det fra EUs udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini.

»Alt for mange gange har vi sagt »aldrig igen«. Nu er det på tide, at EU gør noget ved disse tragedier,« udtaler Mogherini i en erklæring ifølge Reuters.

Mange europæiske regeringer har været tilbageholdende med økonomisk hjælp til de mange redningsaktioner i Middelhavet, og i en indirekte kritik af de nordlige lande siger Federica Mogherini:

»Vi må alle sammen være med til at redde menneskeliv og være med til at beskytte vores grænser og bekæmpe menneskehandel.«

EU-Kommissionen oplyser også søndag, at situationen »ikke længere kan ignoreres«.

»Vi forbereder os på, at det kun vil blive værre i de kommende uger og måneder, som vejrforholdene forbedres, og ustabilitet og konflikterne i nærområdet vokser,« siger talskvinde for kommissionen Natasha Bertaud ifølge Reuters.

En stor redningsaktion er søndag aften fortsat i gang i Middelhavet, efter båden med »mellem 500 og 700 flygtninge om bord« kæntrede lørdag omkring midnat.

Indtil videre er kun 28 flygtninge blev reddet op af vandet, og redningsarbejdere fortæller, at de har »fundet mange lig«.

»I øjeblikket betegner vi det stadig som en eftersøgning og en redningsaktion, men med tiden vil det kun være en eftersøgning,« siger en talsmand for den italienske kystvagt ifølge BBC.

Italien har adskillige gange bedt EU om hjælp til at håndtere de voldsomme flygtningestrømme.