»Aldrig har Demokraterne været så venstreorienterede«

Bernie Sanders giver Hillary Clinton et ordentligt bjørnekram, og dermed er det officielt: Den gamle centrisme er død, og »Demokraterne har aldrig været så venstreorienterede«.

Senator Bernie Sanders stod med et gorillagreb om talerstolen – som om han var bange for, at nogen ville tage den fra ham – og Hillary Clinton stod ved siden af ham, og han sagde de ord, som det har taget en måned at få ud af ham: »Jeg vil gøre alt i min magt for, at hun bliver USAs næste præsident.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der nogen, der kan huske noget, som blev kaldt »Den tredje vej«? Det er også lige meget, for nu er den død. En ældre hvidhåret mand og en kvinde i buksedragt tog tirsdag livet af den.

Senator Bernie Sanders stod med et gorillagreb om talerstolen – som om han var bange for, at nogen ville tage den fra ham – og Hillary Clinton stod ved siden af ham, og han sagde de ord, som det har taget en måned at få ud af ham: »Jeg vil gøre alt i min magt for, at hun bliver USAs næste præsident.«

Men ordene kom ikke billigt, og prisen er et formelt opgør med, hvad der siden Bill Clintons sejr i 1992 har været Demokraternes centrisme. Clinton sejrede i 1992 og 1996 ved at låne kraftigt fra den republikanske dagsorden, bl.a. hårdere straffe, velfærdsreform og frihandel, og hans »tredje vej« influerede europæiske socialdemokrater, bl.a. Tony Blair, Gerhard Schröder og Poul Nyrup Rasmussen. I USA kaldte Clintons demokrater sig for »nye demokrater«, og det britiske Labour blev til »New Labour«

Men det var dengang, og nu er nu, og som den venstreorienterede blog Daily Kos jublede i forrige måned: »Demokraterne har aldrig været så venstreorienterede som nu.« Interne partimålinger bekræfter det. Som det politiske medie The Hill for nyligt skrev: Da Bill Clinton gik af som præsident, beskrev kun 30 pct. af alle demokrater sig som »økonomisk og socialt til venstre«. Nu er tallet 50 pct.

Drejet til venstre gennem længere tid

Hvad er der sket? Det er ikke bare Hillary Clinton og Bernie Sanders, det er også – og især – præsident Barack Obama. Obama har trukket USA til venstre, fra ligeret for homoseksuelle til neo-keynesianisme, fra halvoffentlig sygesikring til klima, fra tøjlingen af Wall Street til optøningen over for Cuba. Han har vundet to valg på sin politik og med en umage koalition af vælgere, og Republikanernes valg af Donald Trump er i nogen grad et resultat af hans marginalisering af den gamle politik og den gamle politiske klasse.

Under primærvalgkampen har den amerikanske socialdemokrat Bernie Sanders trukket partiet endnu længere til venstre, og Hillary Clinton er fulgt med i det tempo, som man nu engang kan i buksedragt og høje hæle. Og siden henders primærsejr i sidste måned har Team Bernie og Team Hillary arbejdet på et fællesprogram – og resultatet foreligger nu. Hillary Clinton har forpligtet sig til at gå til valg på bl.a. gratis universitet for 85 pct. af alle unge, europæisk offentlig sygesikring, en mindsteløn på 15 dollar og en afskaffelse af dødsstraffen, og læg dertil, at hun allerede kræver betalt syge- og barselsorlov og et omfattende opgør med den amerikanske våbenkultur.

Der er stadig rester af den gamle neoliberale dagsorden i Demokraternes politik, bl.a. frihandel og fracking, men der er ikke mere, end at Bernie Sanders i går bogstaveligt talt kunne give Hillary Clinton et bjørnekram, og hun kunne give ham en stor og velment tak for hans »livslange kamp mod uretfærdighed. Jeg er stolt af, at vi nu kæmper sammen«.

Om der manglede nogen på scenen i det øjeblik?

Bill Clinton var der ikke. Han var der ikke in persona. Og han var der slet ikke politisk.