Aldrende eneboer kan få nazi-tyvegods retur

Hundredvis af beslaglagte kunstværker kan meget vel blive returneret til den mand, der i årtier gemte dem i sin mørklagte lejlighed.

Adolf Hitler kigger på kunst i Dresdens »Schreckenkammer«. De nye, ukendte værker af store kunstnere, der er dukket op hos en eneboer og søn af en stor nazi-kunsthandler i München, kan nu ende med at blive i dennes varetægt. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/GERMANY

TYSKLAND: En stor del af de 1.400 kunstværker, der blev beslaglagt af nazister før og under Anden Verdenskrig, kan ende med at blive returneret til den tyske pensionist Cornelius Gurlitt, der gemte dem i sin mørklagte lejlighed i München.

Det skriver ugemagasinet Focus, der som det første medie bragte historien om kunstskatten hos den aldrende søn af en kunstsamler, Hildebrand Gurlitt, som kom i besiddelse af malerierne i 1930erne og 1940erne. Siden har historien fået opmærksomhed verden over og resulteret i stor interesse fra potentielt retmæssige ejere, der ønsker at få fingrene i de konfiskerede kunstværker.

Tysklands toldrevision har ifølge ugemagasinet fundet ud af, at 315 af kunstværkerne blev taget fra offentlige museer af Hitlers regime som del af en omfattende konfiskering af såkaldt degenereret, avartgarde kunst. På det tidspunkt var værkerne offentlig ejendom, og det betyder, at hverken museer eller efterkommere til deres oprindelige ejere vil kunne få dem udleveret, skriver Focus.

Ifølge toldrevisionen hersker der stadig tvivl om, hvorvidt Cornelius Gurlitt kommer for en domstol, selv om myndighederne undersøger ham for skattesvig, da han ikke opgav samlingens værdi til skattevæsenet. Gurlitt, der var hjemme, da myndighederne ransagede hans lejlighed i februar 2012, blev afhørt af politiet uden at få en sag på halsen.

Da myndighederne på en pressekonference blev spurgt, hvorfor det havde taget så lang tid at offentliggøre fundet, svarede chefanklageren Reinhard Nemetz, at man havde hemmeligholdt sagen så længe af praktiske og legale hensyn.

Focus skriver, at de 1.400 malerier, heraf flere af Picasso, Matisse og Chagall, har en samlet værdi på omkring en milliard euro, svarende til 7,5 milliarder kroner. Den imponerende samling er gået i arv fra Gurlitts fader, der fik til opgave af nazister at veksle konfiskerede værker til penge. Fra tid til anden har hans i dag 80-årige søn solgt et maleri for at have en indtjening.

Nazisterne plyndrede et utal af kunstværker i Tyskland og flere besatte lande under Anden Verdenskrig - især malerier af jødiske kunstnere. Det anslås, at tyske styrker konfiskerede cirka 100.000 kunstværker, og mange af dem er aldrig blevet set siden.