Al-Shabaab sender terrorhilsen i Somalia

Under et besøg i Danmark fastslog Somalias vicepremierminister, at der sker store fremskridt i kampen mod landets al-Shabaab-terrorister – trods næsten ugentlige angreb i Mogadishu.

Somalisk sikkerhedspersonale afsikrer et af de seneste bomberamte områder i Somalias hovedstad, Mogadishu. Foto: Mohamed Abdiwahab/AFP
Læs mere
Fold sammen

Mindst 16 personer – heriblandt to parlamentarikere – omkom og 55 blev såret, da en bilbombe i sidste uge blev detoneret ved hotel Ambassador i den centrale del af Somalias hovedstad Mogadishu.

Militante ekstremister fra den islamistiske gruppe al-Shabaab var hurtigt ude og tage ansvar for terrorangrebet, der blot er det seneste i rækken af blodige anslag mod såkaldt bløde mål i den somaliske hovedstad.

I den forstand er det ikke »breaking news«. Blodsudgydelserne har ikke trukket de store overskrifter i omverdenen – og spørger man den somaliske regering, vil den formentlig forklare, at terroranslaget er et bump på Somalias vej mod en stabilsering – om end et meget alvorligt et af slagsen.

I hvert fald fastslog landets vicepremierminister, Abdisalam Omer Arteh, under et interview med Berlingske for nyligt, at Somalias egne styrker bakket om af soldater fra andre lande i regionen »virkelig gør fremskridt« i jagten på al-Shabaab-terroristerne.

»Sikkerheden bliver bedre, selv om der stadig er en trussel fra al-Shabaab,« siger?vicepremierminister Abdisalam Omer Arteh til Berlingske. Foto: Ole Damkjær Fold sammen
Læs mere

»Sikkerheden bliver bedre, selv om der stadig er en trussel fra al-Shabaab. Men vi griber ind over for dem, og der er virkelig mange fremskridt her,« sagde Abdisalam Omer Arteh under et besøg i Danmark, der nu i flere år har støttet Somalia med en bredspektret og samtænkt bistand på omkring 200 millioner kroner årligt.

»Faktisk har vi overhånden,« fastslog vicepremierministeren. »Al-Shabaab kontrollerer ikke større landområder, og vi har nu regionale administrationer i de områder, som al-Shabaab før sad på. Vi har forhindret dem i at opkræve skatter og opretholde vejspærringer. Langsomt sørger vi for, at de ikke har den økonomiske base, som de behøver, og for hver dag, der går, får flere somaliere tillid til regeringen, og det vil gøre det endnu sværere for al-Shabaab at rekruttere,« siger han.

Flygtningeproblem

Han og den øvrige regering fik derfor dybe panderynker, da myndighederne i nabolandet Kenya for nylig erklærede, at de ville lukke den store lejr for flere hundrede tusinde somaliske flygtninge og sende dem tilbage til det krigsarrede Somalia.

»For det vil give al-Shabaab en fantastisk mulighed for at hverve nye rekrutter. Derfor er jeg glad for, at Kenya har besindet sig og nu vil samarbejde med Somalia og FN om en gradvis og kontrolleret tilbagesendelse af flygtningene,« forklarer ministeren.

Men hvorfor er det så svært at stabilisere Somalia, der har været plaget af fattigdom og væbnede konflikter, siden regimet under diktatoren Siad Barre væltede i 1991?

»Det er meget nemt at sige, hvorfor det er så svært: Vores land, vores stat kollapsede og gik i opløsning i 1991, og nu prøver vi at genopbygge en ny på ruinerne. Lad mig give dig et eksempel: Da briterne bombede København, hvor lang tid tog det da for byen at komme på fode i igen? Det tog mange år. Det samme i Somalia: Vi har smadret vor nation, og nu skal vi genopbygge den. Vi har mistet næsten alt: Vor historie, vore arkiver, vor administration, vort banksystem – alt, hvad du overhovedet kan forestille dig, er blevet fuldstændigt ødelagt, og glem ikke, at genopbygningen skal ske, mens vi samtidig skal bekæmpe al-Shabaab,« siger den somaliske vicepremieriminister.

De islamisk fundamentalistiske oprørere, der har erklæret troskab til terrornetværket al-Qaeda, har bekriget landets myndigheder siden 2006, og ministeren overdriver ikke, når han siger, at al-Shabaab er under pres. De fleste af verdens regeringer har i årtier kategoriseret Somalia som en fejlslagen stat. Ikke længere. Nu defineres landet på Afrikas Horn kun som en skrøbelig stat.

Skræmte investorerne

Men kampen mod terroristerne trækker ud. Og problemet er også, at de stadig er stærke nok til at sprede død og ødelæggelse – også i hovedstaden Mogadishu – og dermed skræmme de udenlandske investorer, som Somalia har så hårdt brug for, bort.

På den måde er det med Somalia, som det er med Afghanistan, hvor Taleban-oprørerne også stadig huserer trods mere end ti års krig mod verdens stærkeste militær­alliance, NATO.

I Somalia er det på en måde endnu værre. For selv hovedstaden anses af omverdenens regeringer stadig for at være så farlig, at udenlandske delegationer, der besøger landet, holder deres møde med præsidenten og regeringen i den skarpt bevogtede internationale lufthavn i skudsikker afstand uden for Mogadishu.

Og det er Abdisalam Omer Arteh stærkt utilfreds med.

»Jeg lever i Mogadishu, og sikkerheden er ikke så dårlig, som det siges. Men det er altså opfattelsen, og desværre har den været gængs for længe. Vi har brug for, at regeringer og vore internationale partnere revurderer deres syn på sikkerheden i Mogadishu. For ligesom der ikke er udvikling uden sikkerhed, er der heller ingen sikkerhed uden udvikling, og sikkerhedsspørgsmålet må ikke være en bremseklods for stabiliseringen og udviklingen af Somalia,« siger vicepremierministeren.

»Og jeg kan forsikre dig,« fortsætter han. »Vi gør meget hurtige fremskridt. Vi har nu en meget velfungerende regering, vi har ny lovgivning, så skridt for skridt breder retssikkerheden sig. Økonomien vokser med tre-fem procent om året, og snart vil vi være en af de hurtigst voksende økonomier i den del af verden. Så vi er på rette spor, og Den Internationale Valutafond (IMF, red.) og donorlandene har accepteret Somalia som et land, der kan få gældslettelse. For bare et år siden var det helt umuligt.«

Således konstaterede Abdisalam Omer Arteh optimistisk for nylig. Syv dage før al-Shabaab sendte en ny blodig terrorhilsen.