Al-Qaedas lillebrødre er Islamisk Stats spydspids

Al-Qaeda lever stadig. Men hvis man virkelig vil være noget inden for terrorbranchen i dag, slutter man sig til Islamisk Stat. Berlingske er i besiddelse af et dokument, der viser, hvordan en lillebror til en af al-Qaedas bagmænd bag Madrid-bombningerne i 2004 meldte sig til IS i 2014.

Ti år efter at hans storebror var med i al-Qaedas terrorangreb i Madrid med næsten 200 dæbte og 1.800 sårede, er Ismail Afalah nu medlem af et islamistisk netværk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da al-Qaeda dræbte 191 personer i terrorangrebene i Madrid 11. marts 2004, var han for ung til at være en del af terrornetværket.

Ismail Afalah var kun 15 år, da hans 28-årige storebror Mohammed Afalah – en marokkansk immigrant med bopæl i Madrid – tog del i planlægning og udførelse af terrorangrebene i Madrid sammen med andre terrorister fra et omfattende al-Qaeda- ­netværk.

Men ti år senere er det blevet Ismails egen tur. Under dække af at arbejde i farmaceut-branchen i Madrid er han nu medlem af et militant islamistnetværk. Nøjagtig som sin storebror var ti år forinden. Men i takt med tiden, hvor Islamisk Stat er den dominerende islamiske terrororganisation, er Ismail ­Afalah tiltrukket af IS og ikke al-Qaeda.

Unge drages mod IS

Mange unge islamister dropper i dag al-Qaeda til fordel for Islamisk stat. De to terrororganisationer er i åben strid og brød med hinanden i 2014 til trods for, at Islamisk Stats forbillede er den afdøde al-Qaeda-leder fra Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Islamisk Stat har fået den tiltrækningskraft som al-Qaeda var kendt for for bare ti år siden. Årsagen er, at det er lettere at blive medlem af Islamisk Stat, og at al-Qaeda af mange opfattes som værende for blød.

For få dage siden omtalte al-Qaedas leder Ayman al-Zawahiri i en båndoptagelse Islamisk Stat som »ekstremister«, som om al-Qaeda selv er en samling moderate. Den slags udtalelser falder ikke i god jord hos dem, der har terrorangreb i europæiske hovedstæder i tankerne.

Da store dele af det netværk, Ismail Afalah er en del af i Madrid, bliver trevlet op i 2014, stikker han af til Marokko. Herfra til Tyrkiet og videre til Syrien, hvor han slutter sig til Islamisk Stat.

Berlingske er i besiddelse af et lækket dokument fra Islamisk Stat, der viser, at Ismail Afalah ankom til Islamisk Stat i 2014. I dokumentet står en række af Ismail Afalahs personlige oplysninger, og i feltet for særlige bemærkninger er det anført, at han er bror til en af bagmændene bag metrobombningen i Madrid i 2004. Det står også, at Ismails bror Mohammed senere døde i Irak.

Oplysningerne, der oprindeligt stammer fra Islamisk Stats grænsepoliti, og som Berlingske har fået adgang til via det syriske medie Zaman al Wasl, bekræftes af Fernando Reinares, leder af programmet for global ­terror på Elcano Royal Institute i Madrid.

Bog om storebroderens flugt

I sin bog »Matadlos! Quién estuvo detrás del 11-M y por qué se atentó en España«, skriver han om storebror Mohammed Afalahs flugt efter Madrid-angrebene.

Det var en al-Qaeda-terrorists flugt fra Europa til sine »brødre« i Irak. Næsten identisk med lillebror Ismail Afalahs flugt til Islamisk Stat ti år senere.

»Mohammed Afalah kørte til Barcelona sammen med en anden af gerningsmændene. Her parkerede de bilen og rejste til Belgien. Efter nogle måneder rejste de til ­Tyrkiet. I april 2005 krydsede Mohammed Afalah grænsen til Syrien og herfra til Irak, hvor han døde i et af al-Qaedas selvmords­angreb i udkanten af Bagdad mellem den 13.-19. maj 2005,« skriver Fernando Reinares.

Hvis Islamisk Stat ikke eksisterede i dag, havde Ismail Afalah med stor sandsynlig også været en del af al-Qaeda som sin storebror. Men for ham og mange andre er IS den opgraderede version af al-Qaeda.

»Før 2013 sluttede spanske rekrutter næsten udelukkende til Jabhat al-Nusra eller al-Qaeda i Irak. Fra 2014 har de fleste spanske jihadister sluttet sig til Islamisk Stat,« siger Fernando Reinares.

De lækkede IS-dokumenter fra 2013-14 omfatter navnene på mange jihadister, der først meldte sig til Jabhat al-Nusra – al-Qaedas forlængede arm – i Syrien, hvorefter de hoppede over til Islamisk Stat.

Ismail Afalah ankom, ifølge det lækkede dokument, til Islamisk Stat på samme dato som to andre marokkansk fødte jihadister, Abu Bilal al-Andalusi og Mujahid al-arabi al-Maghrebi. De har begge boet i Spanien i henholdsvis seks og syv år. Den ene fik til ansvar at rekruttere marokkanske jihadister til Islamisk stat.

Max Abrahms, terrorforsker ved North­eastern University i Massachusetts, ser ligheder mellem Islamisk Stat og al-Qaeda i organisationens tidlige år.

»Al-Qaeda var som IS for 15 år siden, da Osama bin Laden støttede terror mod civile. Men al-Qaeda-lederen anså på et senere tidspunkt, ifølge dokumenter fundet på hans opholdssted, den slags angreb for at være i strid med al-Qaedas strategi,« siger Max Abrahms til netmagasinet Salon.

Den amerikanske forsker anser Islamisk Stat for at være en »umoden« terror‑­organisation og spår, at IS, ligesom al-Qaeda, vil komme til den konklusion, at angreb på civile strider mod organisationens over­ordnede interesser.

Spørgsmålet er så, om Islamisk Stat til den tid vil blive valgt fra af unge jihadister til fordel for en endnu ikke opstået terror­organisation, på samme måde som de fravælger al-Qaeda i dag?