Al-Qaedas bagland vil angribe Israel

På syvårsdagen for terroranslaget mod USA i 2001 er al-Qaedas ledelse under pres for at angribe Israel. Men al-Qaedas ledelse træder vande.

Terrorforskeren William McCants spår, at al-Qaedas to topfolk, Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri (foto) vil blive taget til fange eller slået ihjel inden for de næste to til tre år. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Osama bin Laden og hans næstkommanderende, Ayman Zawahiri, i det globale terrornetværk al-Qaeda er under pres for at gennemføre et angreb i Israel. Presset kommer fra militante islamister verden over, og emnet diskuteres livligt på islamisternes arabisk-sprogede hjemmesider.

Det fortæller den amerikanske terrorekspert William McCants, der i de seneste ti år har studeret de militante islamister – jiahdisterne - og nøje overvåger deres hjemmesider.

»På de militante islamisters hjemmesider er der store forventninger til et angreb på Israel. Der tales ligefrem om en tidsfrist, nemlig 2010. Men Zawahiri (al-Qaedas næstkommanderende, red.) forsøger i sine indlæg at nedtone forventningerne, og det tror jeg skyldes al-Qaedas begrænsede operationelle muligheder,« siger William McCants til berlingske dk.

Den amerikanske terrorforsker fastslår, at al-Qaedas operationelle rækkevidde samlet set er langt mere begrænset end før terrorangrebet på USA for syv år siden, fordi efterretningstjenesterne er langt mere på vagt.

William McCants, der er tilknyttet Centeret for Terrorbekæmpelse under det amerikanske forsvarsakademi West Point, mener også, at nettet strammes om al-Qaedas leder, Osama bin Laden, der menes at gemme sig i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan.

Det hænger sammen med, at de amerikanske styrker udstationeret i Afghanistan har succes med at likvidere al-Qaeda folk i området – også selv om de gemmer sig på pakistansk territorium.

»Noget tyder på, at USA et eller andet sted fra får rigtig gode efterretninger, og at vi vil se endnu flere af disse amerikanske nålestiksangreb på al-Qaeda folk i det nordvestlige Pakistan. Og jeg vil ikke være overrasket, hvis Osama bin Laden og Zawahari i løbet af de næste to-tre år bliver dræbt,« siger William McCants.

Det var den amerikanske terrorekspert, der sidste uge i forbindelse med al-Qaedas ny trussel mod Danmark vurderede, at terrornetværket vil forsøge at ramme danske interesser i Afghanistan eller Pakistan. Ganske enkelt fordi al-Qaeda ikke har kræfter til at ramme i selve Danmark.

Herhjemme hæfter Martin Harrow, der forsker i militant islamisme og terrorisme ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), sig også ved al-Qaedas tab af operative chefer på slagmarken.

»Al-Qaedas største bedrift siden 2001 er organisationens fortsatte eksistens. Krigen mod terror har gjort det vanskeligt for organisationens medlemmer at rejse, kommunikere internt, træne, planlægge aktiviteter, flytte penge osv.,« påpeger Martin Harrow.

Læs mere om al-Qaedas styrke syv år inde i krigen mod terror i Berlngske Tidende og på berlingske dk torsdag.