Al-Qaeda tager skylden for ambassadebombe

Al-Qaeda truer med flere angreb mod Danmark, efter terrororganisationen i nat tog skylden for bombeangrebet mod Danmarks ambassade i Pakistan. Det var hævn for Muhammedtegningerne, siger Al-Qaeda.

Foto: Aamir Qureshi / Scanpix

Bomben mod Danmarks ambassade i Pakistan var hævn for offentliggørelsen af Muhammedtegningerne og skal betragtes som en kraftig advarsel. For hvis der ikke kommer en undskyldning fra Danmark, så vil der komme mange flere angreb, og mandagens selvmordsbombe vil i så fald kun være "den første regndråbe".

Sådan lyder det i en erklæring fra terrornetværket al-Qaeda, som sent onsdag i en erklæring på internettet tog skylden for bombeattentatet mod Danmarks ambassade i den pakistanske hovedstad Islamabad, som kostede mindst seks mennesker livet. Heriblandt en dansk statsborger med pakistansk baggrund og to lokale, der arbejdede på ambassaden.

- Angrebet var en hævnakt mod den vantro stat kaldet Danmark, som offentliggjorde tegninger, der var fjendtlige mod Allahs budbringer, lyder det i erklæringen fra al-Qaedas leder i Afghanistan, Mustafa Abu al-Yazid, der er afsender af budskabet.

- Operationen er en advarsel til den vantro stat og alle, der stå side om side med den, så de bliver afskrækket fra deres synd, og så de kan undskylde for, hvad de har gjort, lyder det i meddelelsen.

Al-Qaeda lover også, at der snart vil blive offentliggjort en optagelse med den mand, som gennemførte selvmordsangrebet.

Er erklæringen ægte?
Nyhedsbureauet Reuters har endnu ikke endeligt kunnet verificere ægtheden af erklæringen, men den amerikanske terrorekspert Evan F. Kohlmann siger til Ritzau, at der er god grund til at antage, at erklæringen er ægte.

- Det er absolut sandsynligt, at denne erklæring er troværdig. Det er absolut sandsynligt, at Mustafa Abu al-Yazid stod bag attentatet mod den danske ambassade. Al-Fajr Media Center har tidligere bragt erklæringer fra al-Yazid, der har vist sig at holde stik, siger Kohlmann.

En videooptagelse foretaget af overvågningskameraer på den danske ambassade under bombesprængningen i Islamabad er i øjeblikket ved at blive analyseret af Politiets Efterretningstjeneste (PET), som har sendt tre eksperter til den pakistanske hovedstad for at afdække de nærmere omstændigheder ved bombeanslaget.

Videooptagelsen fra ambassaden viser ifølge PET gerningsmanden ankomme til ambassaden i en bil med høj fart. Bilen kører forbi ambassadens indgang og ud af kameraets vinkel. Få sekunder senere bliver bilen bragt til sprængning.

Vidner har ifølge PET forklaret, at bilen foretog en kraftig opbremsning og derefter bakkede inden sprængningen. Det skete i de få sekunder, hvor bilen var ude af kameraets vinkel.

En enkelt anordning er brugt til at udløse bomben. Der er ikke fundet ledninger eller detonatorer på gerningsstedet.

Flere kilder siger til den pakistanske avis The Dawn, at folkene bag bomben har sørget for, at bilen ville sprænge i stumper og stykker, så den kunne gøre så stor skade som muligt. Der er fundet fragmenter af bomben 500 til 700 meter væk.
I krateret fra bomben er der fundet stykker af bilen på tre centimeter i diameter. Kun motoren og to støddæmpere er fundet i hel stand.

Chokbølgen fra eksplosionen forårsagede skader på over 50 huse og 42 biler inden for en radius af 100 meter.

/ritzau/