Al-Qaeda-relateret gruppe tager skylden for hoteldrama i Mali

Bevæbnede mænd har angrebet et luksushotel i Mali og taget en række gæster og ansatte som gidsler. En afrikansk gruppe med forbindelser til al-Qaeda, har taget skylden.

En kvinde hjælpes væk fra Radisson-hotellet. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En afrikansk gruppe med forbindelse til den militante islamistiske bevægelse al-Qaeda har på sociale medier taget skylden for fredagens gidseltagning mod et luksushotel i Malis hovedstad, Bamako, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Al-Mourabitoun, som gruppen kalder sig, holder til i det nordlige Mali og består ifølge Reuters hovedsagelig af arabere og personer fra Tuareg-stammen, som særligt holder til i den nordlige del af landet. Det er dog endnu ikke bekræftet, at gruppen står bag angrebet.

Bevæbnede mænd angreb tidligt fredag morgen et luksushotel i Bamako og tog 170 personer gidsel. Flere gidsler er flygtet eller frigivet, men ifølge Rezidor Hotel Group, som ejer Radisson Blu-hotellet i Bamako, er der 138 gidsler tilbage på hotellet - 125 gæster og 13 ansatte.

Gidseltagerne ankom angiveligt til hotellet i en bil fredag morgen omkring klokken 8 dansk tid.

Kilder fortalte tidligere til nyhedsbureauet AFP, at det er militante islamister, der har angrebet hotellet, og ifølge Reuters har en sikkerhedskilde oplyst, at gidseltagerne råbte »Allahu akbar (Gud er stor, red.)«, mens de angreb hotellet. Reuters citerer desuden en »sikkerhedskilde« for, at gidseltagerne har løsladt flere personer, fordi de var i stand til at recitere vers fra Koranen.

Ifølge flere internationale medier arbejder både FN og amerikanske specialstyrker for at få gidslerne frigivet.

Fredag efter middag omkring klokken 15 dansk tid kan der ifølge Reuters høres kraftige skudvekslinger inde fra hotellet, hvor specialstyrker forsøger at befri gidslerne.

Ifølge det maliske sikkerhedsministerium har tre gidseltagere mistet livet. Der skulle desuden være meldinger om, at gidseltagerne forsøger at bevæge sig mod hotellets tag.

Det vestafrikanske land Mali, som er en tidligere fransk koloni, har været præget af uro siden foråret 2012, hvor regeringen med præsident Amadou Toumani Toure blev kuppet af militæret.

Det nordlige Mali var i perioder i 2012 besat af grupper af islamister, hvoraf nogle havde forbindelse til al-Qaeda. I januar 2013 bad landets regering Frankrig om assistance til at bekæmpe de militante islamister i landet. Tidligere på ugen besluttede Folketinget at sende 30 specialtrænede danske elitesoldater til FNs fredsbevarende mission i landet.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at man har været i kontakt med alle de danskere, man ved, opholder sig i Bamako, og at der ikke skulle være danskere blandt de tilskadekomne.