Al-Qaeda har kurs mod opløsning

Lederen af al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, vil inden årets udgang opløse det globale terrornetværk. Det oplyser en islamistisk oprørsgruppe, der samarbejder med al-Qaeda i Syrien

Soldater fra Jabhat al-Nusra, al-Qaedas afdeling i Syrien, patruljerer landsbyer nær byen Idlib. Gruppen vil bryde ud af al-Qaeda på en »organiseret« og på forhånd planlagt måde, oplyser kilder. Fold sammen
Læs mere
Foto: KHALIL ASHAWI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det internationale terrornetværk, al-Qaeda, er ved at lukke og slukke. Inden året er omme, vil lederen af al-Qaeda, den aldrende egyptiske topislamist Ayman al-Zawahiri,  opgive sin autoritet over al-Qaedas afdelinger rundt omkring i verden.

Det oplyser kilder i den magtfulde syriske oprørsgruppe, Ahrar al-Sham, ifølge den britisk-baserede nyhedsportal, SecurityNews Desk, der er specialiseret i sikkerhedsvurderinger og efterretninger.

»Kilder i Ahrar al-Sham i Syrien har erklæret, at Jabhat al-Nusra (al-Qaedas afdeling i Syrien) har informeret Ahrar al-Sham og andre alierede i Syrien om, at de vil bryde ud af al-Qaeda på en »organiseret« og på forhånd planlagt måde, nu hvor al-Qaeda selv vil erklære, at det opløses i år,« skriver SecurityNews Desk, der har oplysningerne fra virksomhedens afdeling i Dubai.

Konkurrence fra Islamisk Stat

Beslutningen om at ligge al-Qaeda i graven skal ses i lyset af terrornetværkets problemer med at konkurrere med den ekstremistiske organisation, Islamisk Stat - det nye, succesfulde brand på markedet for militante islamistiske organisationer.

Islamisk Stat er i det seneste halvandet år ekspanderet i Syrien, Irak, Libyen, Egypten og Nigeria, hvor terrorbevægelsen Boko Haram for nylig erklærede troskab over for Islamisk Stats leder, den selvudråbte kalif, Abu Bakr al-Baghdadi.

Islamisk Stat er også begyndt at vise tænder i Afghanistan og i Yemen, der ellers er højborg for al-Qaedas formentlig stærkeste afdeling, AQAP (al-Qaeda på den arabiske halvø).

»Al-Qaeda og Zawahiri kan ikke længere tilbyde noget meningsfuldt lederskab og hos de to stærkeste al-Qaeda afdelinger (al-Nusra og AQAP) peger pilen mere og mere i retning af, at fællesskabet i al-Qaeda ikke længere er et aktiv, når det handler om lokale konflikter i Syrien og Yemen - det er derimod en hindring og en byrde,« vurderer sikkerhedseksperterne i SecurityNewsDesk.

Dertil kommer, at både al-Nusra fronten i Syrien og al-Qaedas gruppe i Yemen nu er selvfinansieret og dermed økonomisk uafhængig af al-Qaedas  centrale kommando - der i øvrigt også har fået svært ved at skaffe midler efter fremkomsten af Islamisk Stat.