Al-Khawaja: Jeg er blevet tvangsfodret

Den sultestrejkende Abdulhadi al-Khawaja er blevet bundet til en seng og tvangsfodret, siger hans datter efter en uge med uvished om hans tilstand. Styret i Bahrain afviser brug af tvang.

Dette billede af Abdulhadi al-Khawaja er taget 5. april. Han har nu sultestrejket i næsten tre måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en uge uden det mindste livstegn fra den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja har hans kone, Khadija Almousawi, søndag fået lov til at besøge ham på militærhospitalet i Bahrain.

Ifølge den sultestrejkende menneskerettighedsforkæmpers ene datter, Maryam al-Khawaja, som selv er aktiv menneskerettighedsaktivist i Bahrain Center for Human Rights, er hendes far blevet tvangsfodret.

- Han er blevet bedøvet, bundet til sengen og tvangsfodret med et rør igennem næsen, skriver hun på Twitter.

- Han sagde, at han anså tvangsfodringen og isolationsfængslingen som tortur og ville holde lægerne, hospitalet og indenrigsministeriet ansvarlige.

Desuden oplyste al-Khawaja, at han vil fortsætte sin sultestrejke.

I næsten en uge var både familien, advokater og den danske ambassadør i Saudi-Arabien blevet nægtet adgang til al-Khawaja. Ingen nyheder slap ud om hans tilstand, og flere har spekuleret i, at han enten var død eller blev tvangsfodret.

I Danmark har Udenrigsministeriets endnu ikke fået bekræftet Maryam al-Khawajas oplysninger, fortæller chef for Borgerservice Ole Egberg Mikkelsen. Han tilføjer dog, at ministeriet ikke har nogen grund til at betvivle oplysningerne.

Myndighederne i Bahrain afviser imidlertid blankt, at tvangsfodringen er sket i strid med al-Khawajas ønske.- Som svar på påstande fremført af Abdulhadi al-Khawajas familie i dag, vil vi understrege, at patienten ikke er blevet tvangsfodret eller har fået behandling imod sin vilje, siger en talsperson for militærhospitalet ifølge Bahrains statskontrollerede nyhedsbureau.

Talspersonen siger videre, at al-Khawaja frivilligt har indtaget små næringsportioner.

- Da hans blodsukker faldt betydeligt i dag, bad hans læger bad om lov til at indsætte en næsesonde til føde og fik samtykke. På intet tidspunkt blev han bedøvet eller fastholdt, siger talspersonen.

Over for nyhedsbureauet Reuters fastholder Abdulhadi al-Khawajas kone dog, at al-Khawaja er blevet bedøvet og tvangsfodret, og at han selv så det som et klart overgreb.Abdulhadi al-Khawaja har sultestrejket i 81 dage under overskriften »frihed eller død«. Han protesterer imod den livstidsdom, han blev idømt ved en militærdomstol sidste år for at have deltaget i demonstrationer imod kongestyret i den lille oliestat i Den Persiske Golf.

Under sin fængsling er al-Khawaja, som tilhører det shiamuslimske flertal i Bahrain, blevet udsat for omfattende og systematisk tortur.

Bahrain styres af et mindretal af sunni-muslimer med Kong Hamad bin Isa al-Khalifa i spidsen.

Flere tusinde er blevet anholdt i løbet af oprøret i Bahrain og mindst fem er dræbt som følge af den tortur, de er blevet udsat for i politiets varetægt. Den 23. april blev Abdulhadi al-Khawajas appelsag udskudt for anden gang. Ifølge hans advokat blev der ikke givet nogen forklaring. Næste retsmøde finder sted 30. april.

Både FN, EU, USA og Danmark har opfordret Bahrain til at løslade den prominente menneskerettighedsaktivist, så han kan modtage lægebehandling i Danmark. Indtil videre uden held.