Al Gore: Styr jeres vrede

Verden må styre sin vrede over, at USA’s nuværende regering ikke vil tage ansvar i bestræbelserne på at redde klodens klima, sagde USA’s tidligere vicepræsident Al Gore i et følelsesladet tale ved klimakonferencen på Bali.

Vent til klima-topmødet i København, sagde Al Gore, der lover at det vil være "et andet USA", verden da vil møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jewel Samad/AFP

Nusa Dua, Bali
Vrede mod USA’s præsident George W. Bush over, at han ikke vil tilslutte sig den globale kamp mod klimaforandringerne nytter intet.

Verden må – om nødvendigt uden USA – beslutte sig for at lægge grunden til en stor aftale i kampen i for jordens klima.

Det sagde USA’s tidligere vicepræsident Al Gore først på eftermiddag dansk tid i en stor og følelsesladet tale ved FN’s klimakonference på Bali.

”Hvis vi vælger vreden, mister vi momentum i denne vigtige kamp. Gå uden om elefanten. Efterlad nogle blanke sider i dokumentet. Og vid at USA om to år, når aftalen skal indgå i København, ikke er det samme som USA i dag,” sagde Gore, der virkningsfuldt spiller på den udbredte antiamerikanisme blandt tilhørerne.´

”Jeg kommer ikke som en officiel personlig. Jeg behøver ikke at være diplomatisk. Jeg vil sig sandheden.”

Bemærkningen fremkaldt en stormende og forventningsfuld klapsalve, som Gore vendte mod publikum.

”Min land er ikke det eneste, der skal tage skridt til, at vi kan komme videre,” lød det med adresse til lande som Kina, Indien og Saudi-Arabien, inden Gore forsatte:

”I, som netop klappede så højt, kan vælge at rette vreden mod USA. Men I kan også træffe et andet valg..,” sagde Gore og anbefalede så videre at efterlade blanke sider, hvis ikke USA’s nuværende regering vælger at bidrage til fremskridt på Bali.

Gore holdt sin tale på et tidspunkt, hvor der synes at være helt dødvande i forhandlingerne mellem særligt EU og USA om, hvordan man på Bali får lavet den detaljerede køreplan, der kan sikre en aftale i København i december 2009.