Aktivist bliver den første kvindelige præsident i Slovakiet

45-årig advokat og antikorruptionsaktivist vinder som den første kvinde præsidentvalget i Slovakiet.

Slovakiet får sin første kvindelige præsident efter anden valgrunde af præsidentvalget, hvor Zuzana Caputova har fået 58,3 procent af stemmerne. David W Cerny/Reuters Fold sammen
Læs mere

Bratislava. Den liberale advokat Zuzana Caputova bliver Slovakiets nye præsident.

Det står klart, efter at 98,1 procent af stemmerne natten til søndag dansk tid er talt op ved anden valgrunde af præsidentvalget i Slovakiet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dermed får det østeuropæiske land for første gang i landets historie en kvinde på posten som præsident.

45-årige Zuzana Caputova har fået 58,3 procent af stemmerne. Hun vinder dermed over EU-kommissær Maros Sefcovic, der er regeringspartiet Smers kandidat. Han har fået 41,7 procent af stemmerne.

Maros Sefcovic har natten til søndag erkendt sin nederlag og lykønsket Zuzana Caputova med sejren.

Zuzana Caputova er kendt som antikorruptionsaktivist og har ingen tidligere politisk erfaring. Hendes valgkampsslogan er "Gå imod det onde". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Hun har desuden har markeret sig som en skarp kritiker af regeringen. Hun var blandt andet engageret i demonstrationer i landet sidste år, da den undersøgende og regeringskritiske journalist Jan Kuciak og hans kæreste, Martina Kusnirova, blev dræbt.

Kuciak havde undersøgt forbindelser mellem slovakiske politikere og den italienske mafia.

- Denne kampagne har vist, at værdier som humanisme, solidaritet og sandhed er vigtige for vores samfund, sagde Zuzana Caputova i en takketale til sine tilhængere umiddelbart før de første resultater lå klar.

Også første runde af præsidentvalget vandt Zuzana Caputova med 40,6 procent, mens Maros Sefcovic fik 18,7 procent.

I Slovakiet er præsidenten som statsoverhovedet den officielle repræsentant for landet og står i spidsen for de væbnede styrker. Præsidenten udpeger desuden premierministeren og regeringen efter parlamentsvalg.

Præsidentposten er dog en primært ceremoniel post, og den udøvende magt ligger hos landets regering.

/ritzau/