AKP valgets absolutte vinder i Tyrkiet

Retfærd og Udvikling, partiet, der har regeret Tyrkiet siden 2002, kan se frem til endnu fem år ved magten efter søndagens parlamentsvalg.

En ung kvinde afgiver sin stemme ved det tyrkiske parlamentsvalg i at valglokale i hovedstaden Ankara. Foto: Gali Tibbon / AFP Fold sammen
Læs mere

Premierminister Recep Tayyip Erdogan og hans konservative parti Retfærd og Udvikling (AKP) blev den store vinder af parlamentsvalget søndag i Tyrkiet.

Trods en tilbagegang i antallet af pladser i parlamentet i forhold til valget i 2002, forbliver AKP Tyrkiets absolut dominerende parti og ser ud til at ville videreføre den siddende enkeltpartiregering.

Med 80 pct. af stemmerne optalt havde AKP fået 47,6 pct. af stemmerne, hvilket sikrer partiet 331 af parlamentets 550 pladser. Det er 32 færre end partiet, der har islamiske rødder, fik ved parlamentsvalget for fem år siden.

Det lykkedes to andre partier at passere den spærregrænse på 10 pct. af stemmerne, der kræves for at komme i parlamentet.

Det strengt sekulære og venstreorienterede Republikanske Folkeparti (CHP) fik 20 pct. af stemmerne. Det ultrakonservative Nationalistisk Handling (MHP) fik 14,4 pct. af stemmerne.

/ritzau/