AIDS-myter trives i Afrika

Forslaget fra en zimbabwisk politiker om at kvinder skal omskæres og klippes skaldede for at forhindre HIV og AIDS er ikke unikt. For ifølge AIDS-Fondet trives myterne om sygdommen i Afrika.

14 procent af den voksne befolkning i Zimbabwe er smittede med den alvorlige sygdom ifølge Unicefs tal fra 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: HOWARD BURDITT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen foreslå, at man kan bekæmpe HIV og AIDS ved at kvinder omskæres og klippes skaldede, for på den måde at blive mindre attraktive for mænd.

Det er heldigvis ikke virkeligheden i dansk politik, men det er det faktisk i zimbabwisk politik, hvor politikeren Morgan Femai kom med det kontroversielle forslag ved en parlamentarisk workshop i Zimbabwe for nylig. Workshoppen var tilmed arrangeret i samarbejde med National Aids Council og havde til formål at sætte fokus på opmærksomheden omkring HIV.

Hos AIDS-Fondet kan Jakob Sloth Yigen Madsen slet ikke forstå Femais udtalelser.

- Enten er han fuldstændig uvidende, men det er nok ret usandsynligt. Eller også ønsker han opmærksomhed. Det kan han få ved at komme med et ekstraordinært forslag som dette, siger Jakob Sloth Yigen Madsen, der har ansvar for internationale projekter i AIDS-Fondet.

Senest har han været i Kenya i forbindelse med en kampagne, der skal sætte fokus på HIV-smittede sexarbejdere, som oplever stor stigmatisering. Her har han selv oplevet, hvordan myter om HIV og AIDS trives.

- Der er myter om, at man kan blive kureret ved at gå i seng med en jomfru, eller spise en bestemt frugt eller grøntsag. Og myter om at smitten skyldes hekseri. Det er min egen erfaring, at mange tror på disse myter, siger Jakob Sloth Yigen Madsen.

Den zimbabwiske politiker Morgan Femai er langt fra den eneste afrikanske politiker, der er kommet med kontroversielle udtalelser om HIV og AIDS, som er direkte forkerte. Sydafrikas tidligere præsident Thabo Mbeki benægtede, at der skulle være en forbindelse mellem HIV og AIDS.

Zimbabwe er et af de mange afrikanske lande, som har store problemer med HIV – 14 procent af den voksne befolkning er smittede med den alvorlige sygdom ifølge Unicefs tal fra 2009.